Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lažni policajci od građana iznuđivali novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policajci črnomerečke Policijske postaje dovršili su kriminalističku obradu nad trojicom hrvatskih državljana, braćom u dobi od 26 i 27 godina te jednim 30-godišnjakom, zbog osnovane sumnje da su od 16. travnja do 10. svibnja ove godine na zagrebačkom području počinili više kažnjivih djela predstavljaući se građanima kao policajci.

Osumnjičeni su za dva razbojstva, razbojstvo u pokušaju, pet
prijevara, osam kažnjivih djela lažnog predstavljanja i tri
protupravna oduzimanja slobode, čime su oštetili devet osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija U prisutnosti djeteta Muškarac priveden u Rovinju: Udarao po vratima i žrtvu ozlijedio elektrošokerom Policija uhićeni policajci i pročelnica USKOK objavio detalje zataškavanja prometne nesreće u kojoj je sudjelovao gradonačelnik Vrbovskog

Oni bi osobnim automobilom presreli oštećenu osobu i doveli bi je u zabludu lažnim predstavljanjem da su policijski službenici tako što bi joj na trenutak pokazali prometnu dozvolu vozila kao policijsku iskaznicu, izvijestila je na konferenciji za novinare zagrebačka Policijska uprava.

Zatim bi joj rekli da odgovara opisu osobe za kojom tragaju i da je moraju privesti u policijsku postaju. Nakon što bi oštećene osobe sjele u automobil, osumnjičenici bi im zaprijetili da moraju surađivati pa bi im davale ono što su imale: mobitele, lisnice s dokumentima, novcem, karticama i pinom.

Nakon toga odvezli bi ih do banke, gdje bi podizale od tri do 30.000 kuna. U većini slučajeva oštećenici su sami podizali novac na šalterima, a samo je u jednom slučaju osumnjičenik na bankomatu podigao pet tisuća kuna. Osnovano se sumnja da su u tri slučaja počinili kažnjivo djelo protupravnog oduzimanja slobode.

Prvi se put to dogodilo 27. travnja ove godine, kada je oštećenik,
kojem su prišli na već uhodani način, posumnjao da je riječ o
policijskim službenicima pa se počeo udaljavati, a iz osobnog
automobila izišao je prvoosumnjičenik koji ga je silom ugurao u
vozilo. Oštećeniku su iz lisnice uzeli 27.000 kuna, a zatim su ga
pustili.

Drugi su put protupravno oduzeli slobodu muškarcu koji kod sebe nije imao ispravan pin, odvezli su ga na adresu na kojoj stanuje kako bi pronašao pravi pin i vratili se do bankomata, a kada su utvrdili da na računu nema novca, pustili su ga.

Treći su put protupravno oduzeli slobodu oštećenome muškarcu kojeg su vozili na više mjesta kako bi im podigao novac. Nakon kažnjivih djela oštećenike bi odvezli na različite adrese i pustili ih iz automobila. Ukradeni novac i mobitel nisu pronađeni, a šteta je oko 75.000 kuna.

Osumnjičenici su privedeni u Istražni centar Županijskoga suda u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene