Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BROJNI GAFOVI

Dva tjedna nezakonito držali djecu njemačkog para u domu: Utvrđen niz propusta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredni nadzor utvrdio je brojne nedostatke u postupanju Centra za socijalnu skrb Split nad obitelji iz Njemačke, nastanjenoj u Splitu, čije su troje djece, u dobi od dva dana, dvije i četiri godine, smjestili u Dom za djecu "Maestral", gdje su proveli dva tjedna.

Izvanredni nadzor utvrdio je brojne nedostatke u postupanju Centra za socijalnu skrb Split nad obitelji iz Njemačke, nastanjenoj u Splitu, čije su troje djece, u dobi od dva dana, dvije i četiri godine, smjestili u Dom za djecu "Maestral", gdje su proveli dva tjedna.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provelo je 7. prosinca izvanredni upravni nadzor nad zakonitošću rada i postupanja Centra za socijalnu skrb Split. O obavljenom izvanrednom upravnom nadzoru sastavljeno je izvješće koje sadrži prikaz utvrđenog stanja i ukupno mjere koje u određenom roku Centar za socijalnu skrb Split treba poduzeti radi otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Nedostaci su u rasponu od kršenja domaćih zakona i europskih konvencija do administrativnih propusta, a najporaznija je činjenica da su djeca provela u domu 12 dana bez pravne osnove, znači nezakonito. Centar za socijalnu skrb Split je žurnom mjerom izdvojio iz obitelji troje djece i smjestio ih u Dom 16. studenoga, ali nije obavijestio nadležni sud o tome u roku od 72 sata, kako propisuje Obiteljski zakon, donosi Slobodna Dalmacija.

Sukladno tome, zakon navodi, ako se sudu ne dostavi prijedlog o potvrđivanju mjere, ona prestaje vrijediti, što se u ovom slučaju dogodilo 19. studenoga. Unatoč tome, nitko iz Centra nije obavijestio "Maestral" o tome te su novorođenče, odvojeno od majke drugi dan nakon rođenju, i drugo dvoje djece boravili tamo do 2. prosinca.

Otac je uzalud objašnjavao kako ih je porod zatekao, a poslije se ispostavilo da je majka pogrešno izračunala termin jer je prva tri mjeseca imala simptome koji u većini slučajeva isključuju trudnoću. Kada je po izostanku istih shvatila da je trudna, a prve dvije trudnoće su protekle u redu, bez rizičnih čimbenika i nije imala smetnje s trećom, procijenila je kako nije hitno ići kod ginekologa.

Pokušavala je naći nekoga tko govori njemački, što je jedini jezik kojim se služi, o čemu je poslije posvjedočilo nekoliko osoba. Kada je dobila trudove, mislila je da se radi o prijevremenom porodu te je pozvana Hitna pomoć koja je intervenirala toga 14. studenoga i žena je odvedena u KBC Split.

Utvrdilo se tamo kako se nije radilo o porodu prije vremena, nego o porodu po terminu. Zbog majčina nepoznavanja hrvatskog jezika, nesudjelovanja prevoditelja za njemački jezik u komunikaciji i nepostojanja dokumentacije o trudnoći, jer nije imala ginekologa primarne zaštite, niz detalja je tek poslije utvrđeno, nakon oduzimanja djece.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Splitu Ante Bjažević, unatoč nalazima nadzora ne smatra da su njegove kolegice pogrešno postupile.  Čitav slučaj prebacuje na administrativnu stranu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOĆNA MORA ILI PROPUST? Nevjerojatna priča: "Djecu su nam oduzeli, smjestili u Dom, pa vratili. Odlazimo nazad u Njemačku"

Pročitajte i ovo Josip Aladrović NAKON SJEDNICE VLADE Aladrović: ''Utvrdit ćemo sve činjenice ne osuđujući nikoga unaprijed'

"Najvažnije je bilo zbrinuti djecu, a to smo uspjeli. Mi imamo pravo na očitovanje u roku 30 dana. Pokrenuli smo postupak sukoba nadležnosti jer smatramo da je za konkretan slučaj nadležan centar u Šibeniku, gdje je bilo posljednje prebivalište roditelja", izjavio je.

Odvjetnik obitelji Teo Tomić, koji je od početka slučaja govorio da mu nije jasno na temelju kojih zakona se postupalo, najavio je daljnju pravnu borbu. Pritom će ustrajati da se istraže ozbiljnije stvari od administrativnih propusta, jer sve što je učinjeno, učinjeno je na štetu troje maloljetnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene