Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Ivo Cagalj)
Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Ivo Cagalj) Foto: Pixsell, Ivo Cagalj

Policija je uhvatila 32-godišnjaka i još trojicu za koje se sumnja da su počinili brojna kaznena djela.


Istarski policajci dovršili su složeno kriminalističko istraživanje te su utvrdili sumnju da je 32-godišnji hrvatski državljanin počinio 13 kaznenih djela, i to sedam teških krađa, tri računalne prijevare te po jedno kazneno djelo prisila prema službenoj osobi, neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i oštećenje tuđe stvari.

Vezani članci Policija, ilustracija Bizarne provale u automobile u Međimurju: Lopovi ukrali autosjedalicu, motorno ulje, rezervni kotač... Krađa, ilustracija - 1 Deset sekundi i kreditna kartica - to je dovoljno da provalnici uđu u vaš dom. Provjerili smo koliko im je lakše zato što nosimo maske

Zajedno s njim, dva kaznena djela teške krađe počinio je 30-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, dok su za jedno kazneno djelo teška krađe osumnjičena još dvojica muškaraca, 34-godišnjak i 50-godišnjak.

Naime, 25. travnja oko 4:30 policajci su zatekli 32-godišnjaka, 30-godišnjaka i 34-godišnjaka kako pokušavaju provaliti u klesarsku radionicu, a kako bi spriječio uhićenje, odnosno kako bi spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje, 32-godišnjak je tada udario jednog policajca u prsa i vrat.

U blizini mjesta provale, policajci su zatekli u vozilu Hyundai, pulske registarske oznake, 50-godišnjaka koji je čekao preostalu trojicu muškaraca. Svi su osumnjičeni uhićeni i privedeni u policijsku postaju, a prilikom postupanja 32-godišnjak i 30-godišnjak te trojica policijskih službenika zadobili su ozljede.

Policija tereti 32-godišnjaka da je u noći s 1. na 2. travnja u mjestu Pićan provalio u prostorije jedinice lokalne samouprave i župni ured. Osumnjičeni je iz prostorija jedinice lokalne samouprave ukrao prijenosno računalo i novac iz sefa, čime je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Potom je provalio u župni ured, iz kojeg je ukrao ključ vozila te sef s novcem i liturgijskim posuđem.

Pobjegao ukradenim autom pa ga zapalio

Ukradene predmete smjestio je u vozilo Peugeot, pulske registarske oznake, u vlasništvu 82-godišnjaka te se udaljio s mjesta događaja prema naselju Kukurini, gdje je nasilno otvorio sef i ukrao dio predmeta koji su se nalazili u njemu, a potom je zapalio vozilo i udaljio se u nepoznatom smjeru. U požaru je automobil u potpunosti izgorio, a 82-godišnjaku i župi nastala je materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Desetak dana kasnije, u noći s 11. na 12. travnja, osumnjičeni 32-godišnjak provalio je u mjestu Loborika u crkvu i ukrao misne kaleže, hostije i druge predmete, čime je župu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. Osumnjičeni je nastavio s provalama u sakralne objekte pa je tako zajedno s 30-godišnjakom, u noći s 21. na 22. travnja, u mjestu Sveti Lovreč, provalio u župni ured te je ukrao novac i bankovne kartice, s kojima je u Balama u tri navrata pokušao podići novac. Materijalna šteta, koja je nastala 66-godišnjaku i župi, procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Osumnjičenog 32-godišnjaka sumnjiči se da je provalio i u ugostiteljski objekt u Ližnjanu te trgovinu u Gračišću. U noći s 9. na 10. ožujka, provalio je u ugostiteljski objekt, iz kojeg je ukrao zvučnik, čime je pravnu osobu iz Ližnjana oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je u noći s 24. na 25. ožujka provalio u trgovinu, iz koje je ukrao novac i cigarete te je pokušao provaliti u bankomat postavljen u sklopu trgovine. Time je pravne osobe iz Pazina i Poreča oštetio za više tisuća kuna.

Ovo složeno kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s djelatnicima labinske, pulske, porečke i pazinske policije, a ukupna materijalna šteta koja je nastala procjenjuje se na više od stotinu tisuća kuna. Trojica osumnjičenika jučer su u večernjim satima privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske, dok se nad 32-godišnjakom kriminalističko istraživanje nastavlja.

Uznemirujuća snimka: Kamion se zabio u školski autobus i izazvao lančani sudar, više mrtvih i ozlijeđenih