Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez dogovora s USKOK-om

Barišić zatražio da mu se aktivira i zamrzne mandat u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladen Barišić uputio je Saboru da mu se mandat aktivira, ali i odmah potom zamrzne.

Bivšeg šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića, osumnjičenog da je iz državnih tvrtki i ministarstava u korist tvrtke 'Fimi media' svoje prijateljice Nevenke Jurak 'izvlačio' desetke milijuna kuna, sljedećeg će tjedna ispitati USKOK-ovi istražitelji, potvrdili su Barišićevi odvjetnici.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Slika nije dostupna Najdulje moguće produljenje Mladenu Barišiću produljen pritvor

Time su odbacili medijske tvrdnje da je njihov branjenik s USKOK-om postigao bilo kakav dogovor ili da je već teretio bivše ili sadašnje visoke dužnosnike vlade i HDZ-a. No, branitelji nisu željeli potvrditi da to i neće učiniti kada se nađe pred istražiteljima. 'Moj branjenik do sada nije davao nikakve izjave pa medijske tvrdnje da je progovorio nemaju veze s istinom', kazao je Hini jedan od Barišićevih odvjetnika Ante Madunić.

>> Bajić o Fimi mediji: Otvaraju se novi dragocjeni dokazi i činjenice

>> Barišić neće šutjeti: 'Valjda se, kao i Polančec, osjeća poput Josipa'

No, potvrdio je da je od USKOK-a zatražio termin za Barišićevo ispitivanje koje će se dogoditi sljedećeg tjedna, a točan dan i sat saslušanja dogovorit će se tek u ponedjeljak. Pravni stručnjaci upozoravaju da se prije Barišićevog pojavljivanja pred istražiteljima ne može govoriti o mogućem pokajništvu, odnosno izbjegavanju daljnjeg kaznenog progona, u zamjenu za informacije kojima bi se teretili njegovi nalogodavci, ili suradnici.

Barišić bez oprosnice

Barišićev odvjetnik Rajko Mlinarić upozorava da je prije ishođenja bilo kakvog povlaštenog statusa nužno dogovoriti o kojim bi točno stvarima trebalo biti riječi, ali i krajnji ishod koji pokajnik može očekivati. 'U ovom slučaju sporni su pritvor i konačna kazna, s obzirom da Barišić ne može dobiti oprosnicu od kaznenog progona, jer je postupak protiv njega već pokrenut', kazao je Mlinarić.

Dodao je da bi u slučaju da postigne dogovor s istražiteljima Barišić mogao dobiti i uvjetnu kaznu. Dođe li, u suprotnom, slučaj 'Fimi media' do suđenja Barišiću bi prijetila kazna i do 15 godina zatvora. Ipak, njegovi odvjetnici tvrde da Barišićev primarni cilj nije izbjegavanje odgovornosti, što se vidi i po danas poslanom zahtjevu Hrvatskom saboru da mu se mandat aktivira, ali i odmah potom zamrzne.

Glavni krivac za aferu 'Fimi media'

Mlinarić tvrdi da se na aktivaciju zastupničkog mandata Barišić odlučio samo zbog toga što nakon današnjeg dana više nikada ne bi mogao tražiti da se vrati na mjesto koje je osvojio na izbornoj listi HDZ-a. USKOK je do sada ispitao nekoliko bivših šefova javnih poduzeća, a uhićen je i član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji se najprije branio šutnjom, a potom odlučio surađivati s istražiteljima, nakon čega je pušten iz pritvora.

Samo dan kasnije, 30. rujna, u Remetinec je ušao Barišić kojega je Beuk, kako se neslužbeno doznaje, označio kao glavnog krivca u aferi 'Fimi media'. Svjedoci su navodno teretili i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je s Barišićem bio na sastanku u Vladi, gdje je čelnicima javnih tvrtki sugerirano da posluju s tvrtkom 'Fimi media'. Upravo o tom sastanku održanom u travnju 2007. istražiteljima bi, kako se neslužbeno doznaje, trebao govoriti i Barišić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene