Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PRESUDE DAVIDU KOMŠIĆU

Je li se tragedija mogla spriječiti? "Sustav može sada pričati i kajati se i što god, ali gotovo je, nje više nema, ni njezine nerođene bebe..."

David Komšić (Foto: Pixell)
David Komšić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 David Komšić (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
David Komišić za okrutno ubojstvo koje je počinio dobio je 30 godina zatvora, nepravomoćnom presudom. No do najcrnjeg scenarija, prema riječima struke, ali i majke ubijene, nije trebalo ni doći da je sustav na strani žrtve.

U veljači prošle godine poslije 21 sat David je svoju bivšu trudnu djevojku izbo 88 puta. Obducenti su izbrojali 73 ubodne i 15 reznih rana nožem. Rezao ju je po glavi i tijelu, a čak 40 puta, precizno su utvrdili sudski vještaci, nesretnu je djevojku ubo u vrat.

Pročitajte i ovo Screenshot U policijskoj postaji Šokantno otkriće: Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke nije umro prirodnom smrću? Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Stravični zločin dogodio se u automobilu djevojke samo nekoliko metara od zgrade u kojoj je živjela. U burnoj vezi, ali i nakon nje, više je puta zvonilo za alarm. Samo tri mjeseca prije stravičnog ubojstva Kristina je napadnuta. Majka ubijene tvrdi da je o svemu obavijestila policiju.

"Prijavljivala sam četiri puta na policiju i nitko ništa nije napravio. Da su oni nešto napravili, ne bi do toga došlo", kaže Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine.

"Sustav može sada pričati i kajati se i što god, ali gotovo je, nje više nema, ni njezine bebe u trbuhu", podsjeća aktivistica Sanja Sarnavka.

Reakcija sustava izostala u ključnim trenucima

Dva dana nakon ubojstva Komšić je završio iza rešetaka. Otkriveno je da je već imao mjeru zabrane prilaska i komunikacije koju je prekršio četiri puta. Policija je o tome svaki put obavijestila DORH, no nitko nije reagirao. Reakcija je izostala zato što je djevojka pred sudom odustala od prijave. To je česta pojava.

"Vrlo često budući da su ti odnosi prepuni emocije, vrlo često se dogodi da zbog straha i zbog prijašnje ljubavi i zaljubljenosti žena se povuče žrtva. Međutim, tu bi sustav trebao biti nesmiljen, bez obzira na to ako se žrtva povuče, postoje nesumnjivi dokazi da se ozbiljno nasilje dogodilo, sustav bi trebao ispravljati to što se žrtva ne usudi", smatra Sarnavka.

Sarnavka: Pomaka ipak ima

U ovom slučaju, ističe Sarnavka, sustav nije dobro reagirao. No pomaka ipak ima, dokaz tome je i visina izrečene kazne.

"Ovo je prva presuda nakon dugo, dugo godina, gdje je država pokazala što misli o takvom zločinu i to je jedini način da se spriječiti buduće nasilje, jer će svatko ako pomisli da će dobiti godinu dana, ubijati i dalje, a ako postoji mogućnost da će dobiti 30 godina zatvora, onda će te emocije vrlo brzo savladati", ističe Sarnavka.

"Ne zatvarajmo oči"

Da je došlo do propusta u sustavu, istaknula je i predsjednica sudskog vijeća.

"Svi skupa kada uočimo neku anomaliju, ne zatvarajmo oči, ne gurajmo ga pod tepih, ne nadajmo se da će samo od sebe proći. Kada uočimo neku anomaliju u ponašanju, kad vidimo da se izražava neka verbalna ili fizička agresija, nemojmo je ignorirati, nezataškavajmo je, ne prebacujmo odgovornost na druge. Zaštitnički stav može biti kontraproduktivan", poručuje Sanja Mazalin, predsjednica sudskog vijeća.

Nasilja prema riječima struke ima previše. U porastu je i broj kaznenih djela, nasilje se ne prijavljuje, jer sustav često ne bude na strani žrtve.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene