Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 'stotke' za manje od 4 sekunde

VIDEO: Najbrži Audi svih vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno ime ovog supersportaša je R8 5.2 V10 FSI. Mnogo brojki i kratica. U biti - previše! Dovoljno je reći samo R8 V10 i odmah sve postaje jasno.

Naime, ovo je prvi Audi koji 100 km/h na sat 'lovi' za manje od 4 sekunde, a onda je ovo i prvi Audi koji se usudio dotaknuti sveti teritorij velikog Porschea i njegovih modela GT2 i Turbo. A to, definitivno, nije mala stvar. S fantastičnim ubrzanjem dvoboj se nastavlja i s krajnjom brzinom. R8 V10 silovito ubrzava sve do 316 km/h i, prema riječima test vozača, iznimno je stabilan čak i pri tim brzinama. Zasluga je to savršene sportske koncepcije s nevjerojatno niskom siluetom i maksimalno izbačenim kotačima u samim kutevima karoserije.

Tu su i neki ekskluzivni detalji u odnosu na slabiji model s V8 motorom, no zajedničko im je korištenje izvrsnog Quattro pogona na sve kotače. Što se tiče 'V desetke', riječ je o identičnom motoru kakav koristi Lamborghini Gallrado. Ipak, u Talijanu je on nešto jači, odnosno nabrijaniji, no sumnjamo kako će se netko žaliti na Audijevih 525 konja. FSI kratica označava kako je ovdje najmodernije direktno ubrizgavanje goriva u cilindre, a okretni moment od 530 Nm brine se za snažan potisak u školjkastim sjedalima. Toliko snažan i brutalan da je automobil opremljen i 'Launch Control' sustavom za lansiranje na startu.
 

Sjajan automobil, odnosno superautomobil, i pravi primjerak Audijeve napredne tehnologije. Toliko dobre da čak i neprikosnoveni njemački sportski kralj, konkurent iz susjednog Stuttgarta, nemirno spava. A nemiran, odnosno nedosanjani san, R8 će ostati za mnoge.Ipak je riječ o svoti većoj od milijun kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene