Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička tradicija

Porsche se spaja s Volkswagenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački Porsche, kompanija poznata po dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje vrhunskih sportskih automobila, spojiti će se s Volkswagenom.

Veze Porschea i Volkswagena sežu u same početke auto industrije no posljednjih se godina između ova dva tabora vodila svojevrsna bitka oko preuzimanja. Naime, financijski gledano, maleni je Porsche silom htio kupiti znatno produktivniji Volkswagen. To im ipak nije pošlo za rukom, a sada se stvar okrenula na suprotnu stranu te Volkswagen kupuje veliki udio u Porscheu. Porsche je morao popustiti jer se našao u teškoj ekonomskoj situaciji, upravo iz razloga što je masovno kupovao dionice Volkswagena prije globalne krize.

Dolaskom krize, dionice su pale, a tako je pala i Porscheova moć. Nagomilali su se dugovi pa je Porsche pomoć zatražio i od bogate arapske države Katar. Oni donose spasonosnih čak pet milijardi eura.  Teška je kriza u Porscheu pomela i prve žrtve. Glavni čovjek kompanije, Wendelin Wideking, koji je Porsche vodio od 1992. godine, i od tada uspio stvoriti najrentabilniju svjetsku auto kompaniju, ali ju i dovesti gotovo do propasti, morao se povući s funkcije. Za prijevremeni otkaz Wideking je dobio nevjerojatnih 50 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koristit će ih i drugi brandovi Audi i Porsche će zajedno razvijati nove V6 i V8 motore Slika nije dostupna Propala Porscheova javna ponuda za preuzimanje VW-a

Više doznajte u emisiji Automotiv, koja se prikazuje nedjeljom ujutro na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene