Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradsko vijeće Splita izabralo je v. d. intendanta HNK Split.


Na današnjem nastavku sjednice prekinute 30. rujna, Gradsko vijeće Splita s 12 glasova izabralo je v. d. intendanta HNK Split. Time je okončana saga započeta u lipnju kada je kazališno vijeće ozbiljno razmatralo Mucala za kandidata prestižne funkcije, na čudo i nevjericu nebrojenih kulturnih djelatnika i umjetnika. Već i sam njen rasplet koji se odigravao posljednja dva dana nalikuje na sapunicu bez konca i kraja, da ne spominjemo cijeli razvoj događaja.

>> 'Mucalo se nije predstavljao kao Nostradamus'

>> 'Ako može Mucalo u Splitu, može i Thompson u Zagrebu!'

>> Mucalo: Ne bojte se cirkusa, ja sam ozbiljan čovjek

Naime, jučer je Ministarstvo kulture razaslalo priopćenje u kojem traži da se za v.d. intendanta izabere Milan Štrljić, pozivajući se pri tom na nepostojeći Zakon o ustanovama. Ministarstvo je u priopćenju citiralo tekst zakona iz Narodnih novina broj 76. godine 2003. godine, u kojem nema Zakona o ustanovama, već je isti objavljen u Narodnim novinama iz 1993. godine, prenosi Teatar.hr.

Istog je dana, gostujući na u Trećem Dnevniku HTV-a, Dujomir Marasović o Mucalu izjavio: ‘Duško Mucalo je radio za Službu državne bezbednosti bivše Jugoslavije. On je ‘kosovac’, a mi u splitskom HDZ-u za takvog nećemo dati glas. Nedopustivo je da dvadeset godina nakon dolaska demokracije, na čelo splitskog HNK postavimo čovjeka koji je ‘kosovac’, a uz to je i nekompetentan.’

Potom je uslijedio današnji nastavak sjednice Gradskog vijeća gdje se, nakon prilično neplodne i necivilizirane rasprave, kako prenosi spomenuti portal, Mucala izabralo za v. d. Intendanta deset vijećnika Kerumove HGS-a, uz potporu nezavisne Ljubice Vrdoljak i Luke Podruga iz HČSP. Milica Cipci iz Stranke umirovljenika bila je suzdržana, ali Mucalu je bilo dovoljno samo 12 glasova jer su svi ostali vijećnici prije glasovanja napustili vijećnicu.

Nakon glasovanja, predsjednica Vijeća, Nevenka Bečić izjavila je kako je Mucalo ‘Spoj vrhunskog menadžera i umjetnika i osobno je uvjerena da će dat izvrsne rezultate na području svog rada’. Tako je Duško, u javnosti dugi niz godina poznat po hitovima kao što su: 'Dalmatinac da te štipka', 'Anka Vegetarijanka', te 'Ja sam zet skoro za pet' sjeo na čelo institucije, kakve smo do sada držali hramovima kulture. Sretno nam bilo.

>> Kerum: Mucalo stvara mostove među ljudima