Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazališno vijeće HNK

'Mucalo se nije predstavljao kao Nostradamus'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar kulture Božo Biškupić izjavio je kako nije trebala posebna hrabrost za donošenje odluke o nepotvrđivanju Duška Mucala za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split, već je trebala 'hrabrost za iščitavanje njegova programa'.

Očito je nakon iščitavanja programa kako kandidat nije ispunio uvjete koji se zahtijevaju od jednog intendanta HNK, izjavio je nakon dodjele 'Nagrada Vladimir Nazor' ministar Biškupić, komentirajući, na novinarski upit, tvrdnje splitskog gradonačelnika Željka Keruma da je u pozadini te ministrove odluke 'politički inžinjering'. Kada gradonačelnik Splita nema argumenata, onda ide populističkim metodama ili uvredama, kazao je Biškupić, zamolivši gradonačelnika Keruma da 'smogne vremena i hrabrosti i iščita taj program'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog 'neovlaštenog prisluškivanja' Mucalo pozvao krim policiju da mu pregleda ured Slika nije dostupna Nepravilnosti Poništen natječaj za intendanta splitskog HNK

>> Kerum: Ministar Biškupić je ispao kukavica!

Ministar kulture istaknuo je da osobno nema ništa protiv Duška Mucala. 'On je simpatičan i bavi se svojim poslom nabolje što zna, ovdje je riječ samo o programu koji je predložio', rekao je Biškupić. Dodao je i kako 'Zagreb ne vlada zakonom, koji je jednak za cijelu Hrvatsku', te napomenuo da će se do kraja godine zakon zasigurno promijeniti radi boljeg fukcioniranja kazalištne djelatnost. 'Vjerojatno ćemo još podrobnije odrediti uvjete izbora četiri intendanta (HNK-a)', rekao je ministar Biškupić.

Ministar je kazao i kako Grad Split može imenovati v.d. ravnatelja splitskog HNK na šest mjeseci, što može trajati do godine dana, nakon čega se mora provesti natječaj. U međuvremenu će biti donesen i novi zakon pa će to specificiranje biti jasnije te neće biti više nesporazuma, naglasio je ministar Biškupić. Napomenuo je i da se u svojoj odluci konzultirao s Vijećem te da je zamolio dva stručnjaka, Jasena Boku i Vitomiru Lončar, da iščitaju zakon. 'Oni su poslali svoje mišljenje koje me uvjerilo da sam u pravu', zaključio je ministar.

No za Keruma je sve stvar politike, bojkota grada Splita i diktata velikih stranaka, što gradska oporba odlučno osuđuje. 'Odluke donosi gradonačelnik Željko Kerum kojima zapravo vrlo svjesno i zločesto, rekla bih, pokušava nametnuti sukob. Dakle on stalno agitira o sukobu između Splita i Zagreba. To je ono što je vrlo opasno i ono što bi građani Splita i Hrvatske trebali osuditi,' rekla je HDZ-ova gradska vijećnica Sanja Bilač. Splitska gradska vlast sada treba postaviti vršitelja dužnosti, a on može biti tko god da oni odluče, možda i Mucalo.

>> Ekskluzivno: Biškupić je odbio imenovati Mucala intendantom!

Ministar kulture Biškupić jučer je donio je odluku o nepotvrđivanju Duška Mucala za mjesto intendanta HNK Split, jer je utvrđeno, priopćilo je Ministarstvo kulture, da njegov prijedlog programa pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta, kako umjetnički tako i organizacijski. Odluka je donesena nakon detaljnog uvida u dostavljeni kandidatov Prijedlog programa rada HNK Split za razdoblje 2010. do 2013. i sukladno mišljenju Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti kao savjetodavnog tijela Ministarstva, navedeno je u priopćenju Ministarstva kulture.

Vijeće HNK: Biškupić je stavio točku na bjesomučnu kampanju

Kazališno vijeće HNK Split i dalje smatra da su izabrali pravu osobu. U priopćenju je izrazilo neslaganje s jučerašnjom odlukom ministra kulture Bože Biškupića o nepotvrđivanju Duška Mucala za intendanta splitskog HNK-a, a kojeg je na tu dužnost, nakon prijedloga Kazališnog vijeća, nedavno imenovalo splitsko Gradsko vijeće. 'Odbijanjem da potvrdi naš i gradski prijedlog o imenovanju Duška Mucala na dužnost novog intendanta HNK-a u Splitu ministar kulture Božo Biškupić na osebujan je način stavio točku na bjesomučnu kampanju, koja je od početka pratila naš izbor', navodi se u priopćenju Kazališnog vijeća splitskog HNK-a.

U obrazloženju odluke ministra Biškupića o nepotvrđivanju Duška Mucala za intendanta splitskog HNK navodi se, uz ostalo, kako Mucalov prijedlog programa pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta, kako umjetnički tako i organizacijski. No, Kazališno vijeće HNK Split u današnjem priopćenju navodi da je nakon dugog postupka izbora intendanta HNK-a u Splitu, analize programa, obavljenih razgovora i svih prikupljenih informacija od kandidata, 'izabralo Duška Mucala, za kojeg je je procijenjeno da najbolje odgovara ovoj dužnosti'.

'Pojedini kandidati 'iz kuće' (splitskog HNK), koji u dijelu svojih kompetencija imaju možda i veće formalne kvalifikacije ili su u programima imali za nijansu manji broj gramatičkih i sličnih pogrešaka, trenutačno imaju velikih problema u radu sa svojim vlastitim ansamblima, pa bi njihov izbor značio dodatni raskol u HNK-u Split', navodi Kazališno vijeće.

'No, iz tijeka javnog linča kojem je Mucalo bio izložen, iz imena gotovo monopolnih medijskih institucija, kojima kao da upravljaju iz jednog središta, iz imena osoba, koje su u ovoj zemlji i u ovoj kulturi obvezni začin svakom jelu, bilo je jasno da je na djelu Organizacija, koja ne podnosi da bilo tko - pa bio to i Željko Kerum, gradonačelnik Splita, ili Duško Mucalo, budući intendant ovdašnjeg HNK-a - smije postati nositeljem javne dužnosti ako ona to nije odobrila', navodi u priopćenju Kazališno vijeće splitskog HNK-a. Također tvrdi kako je ministar kulture 'omogućavao taj monopol, umjesto da ga suzbija u interesu zdravog pluralizma'.

Kazališno vijeće splitskog HNK-a u priopćenju navodi i kako je pravo ministra kulture 'da novcem poreskih obveznika na beogradska zapadnobalkanska druženja šalje 'performere', koji kao stvaralački čin plasiraju i ispijanje vlastite mokraće'. 'Možda se to njemu i ne sviđa, ali takvu 'uljudbu' od njega traže međunarodni monopoli, moćniji od njegova lokalnog', zaključuje u priopćenju Kazališno vijeće HNK Split. Na kraju poručuje da će 'do kraja ostati uz kandidata Duška Mucala', koji im je, kako navode, 'obećao Kazalište i to Hrvatsko i Narodno'.

'Primjereno je što se Mucalo nije predstavljao kao Nostradamus'

'Ne stidimo se naše odluke, najbolje smo izabrali', rekla nam je Sanja Erceg Vrekalo, predsjednica Kazališnog vijeća. To što nema preciznan plan ni naslove, poručuju iz Splita, dobro je, jer ne zna se što donosi iduća godina pogotovo u financijskom pogledu. 'Mi smatramo da je taj program primjeren za ovo današnje vriijeme za recesijsko doba, da se gospodin nije postavljao kao neki Nostradamus, prorok ni nudio nešto što ne bi mogao realizirati,' dodala je Erceg Vrekalo. Tvrde da su drugi davali futurističke programe, te izlazili iz financijskih okvira. Ne namjeravaju odstupiti, jer su donijeli dobru odluku. No da je ministar Biškupić donio dobru odluku, smatraju brojni kazalištarci.

'Po zakonu struke, a ne po zakonu braće. Odluka je vrlo temeljito obrađena i ona nije donešena ad hoc mislim da je to u ovoj najezdi nekompetentnosti jako dobra odluka,' rekla nam je glumica Zoja Odak.  (Hina/T.K.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene