Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aristotelove drame?

Mucalo: Ne bojte se cirkusa, ja sam ozbiljan čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duško Mucalo, intendant je Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, tako je sinoć odlučilo splitsko gradsko vijeće.

Treba još pričekati potvrdu ministra kulture Bože Biškupića, a on će odluku donijeti i na temelju programa, koji neki kazališni profesionalci već sad žestoko kritiziraju. Čestitali su danas Mucalu mnogi sugrađani, no što će gledati na splitskim daskama HNK?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 12 vijećnika za, sedam protiv Duško Mucalo imenovan intendantom splitskog HNK Slika nije dostupna Nepravilnosti Poništen natječaj za intendanta splitskog HNK

>> Mucalo imenovan za intendanta splitskog HNK

'Da je moje kazalište, ja znam što bi radio, znate. Da imam jedno malo kazalište, ja bi osobno radio samo mjuzikle i operete, međutim ovo nije moje kazalište', rekao nam je Mucalo. U HNK na repertoaru bi stalno trebao biti Splitski akvarel i Mala Floramy, s obzirom na sto godina Hajduka, razmotrio bi postavljanje Tijardovićeve operete 'Kraljica lopte'. U opernom dijelu - Verdi, Puccini, Rossini, a balet, zašto ne bi malo eksperimentirao, iskoristiti glazbenu podlogu koja bi se temeljila na instrumentalnoj dalmatinskoj baštini. Od drame, jedan svjetski mediteranski klasik i domaći klasik.

'I jedno recentno djelo koje ćemo pratiti po svijetu, po Europi, ali koje mora korespondirati sa Hrvatskom. Pazite nas ne zanima ako je tamo neka predstava gdje ljudi, gdje lavovi jedu ljude, mislim ovdje nama lavova koji jedu ljude, to nema veze sa Hrvatskom, šalim se malo', kaže Mucalo. Mucalo predlaže djela Marinkovića, Uvodića, Držića, Brešana, Krleže, te recentnih Matišića, Mujičića, Senkera, Gavrana, a od stranih, Goldonija, Mouliera, te klasike Šekspira, Dostojevskog, Čehova, Sofokla i Aristotela. Ovo posljednje nasmijalo je kritičare programa.

'Ne ispunjava prvi i osnovni uvjet natječaja, a to je detaljni program za četiri godine. On ga jednostavno nema. Međutim ima jedno senzacionalno otkriće koje će strahovito pogoditi znanost o kazalištu. Naime on objavljuje da će igrat Aristotelove drame. Tako da ga ja molim da objavi svjetskoj kazališnoj javnosti, koje su to Aristotelove drame, jer one naime ne postoje!', istaknuo je kazališni kritičar Jasen Boko. Poslovni dio programa je, smatra Boko u redu, ali se ne bira poslovni ravnatelj. No Mucalo za kritike ne mari, već najavljuje borbu protiv dosade i praznih stolica.

'Ovaj napiše, ovi ga pohvali, ovaj da prijatelju režiseru, njih deset zadovoljni, a publika gleda, nije joj ništa jasno i pita se jesam ja glup, jer ja ne razumijem? U stvari, publika uvijek razumije, ono što je dobro publika će uvijek razumjeti', zaključuje Mucalo. No ne mora se nitko bojati cirkusa, poručuje Mucalo, jer on je, kaže, ozbiljan čovjek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene