Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Toliko je riječi proteklih mjeseci izgovoreno o kralju funka, a obilježavanje prve godišnjice njegove smrti proteklo je gotovo u tišini.


Ponedjeljak, 7. rujna, na dan smrti Dina Dvornika rijetki domaći mediji objavili su tek rečenicu-dvije, na televiziji smo večer prije odgledali kasnovečernju reprizu poprilično neuspjelog tribute koncerta iz Trogira, a na internetu su se iznova 'uploadali' njegovi spotovi s youTube-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjećanje na Dvornikove će prerasti u festivalski događaj Slika nije dostupna Danijela Dvornik: To je premorbidno

Skrušeno priznajemo da se i ovaj portal toga dana uklopio u sivilo zaborava, nanoseći nepravdu jedinstvenoj i neponovljivoj glazbenoj personi, kakav je Dino definitivno bio. Je li posvemašnja glad medija za 'krvlju', potreba za pretjeranim hvalospjevima i eksploatacijom pokojnika, istrošila pa možda i umanjila djelo na trenutke genijalnog Dina te ga u kratkom vremenu učinila nezanimljivom 'robom'?

Godišnjice Dinove smrti dostojno se prisjetila Danijela Dvornik, ne spominjući u svojoj kolumni titule poput 'kralj funka' ili 'legenda', znajući gdje bi je Dino poslao da to vidi.

Najočitiji primjer za takvu medijsku degradaciju je Michael Jackson, čiji i najzagriženiji fanovi danas vjerojatno s gađenjem gledaju na svaki novi tekst o svom idolu, koji je ni kriv ni dužan, postao žrtvom najveće 'postmrtne eksploatacije' u novijoj medijskoj povijesti. A kraj se još ni ne nazire...

Dinu se omalovažanje takvih razmjera ipak nije dogodilo, no znakovito je da mu se godinu dana nakon smrti dogodila slična situacija kao i ocu Borisu. Naslov iz ožujka ove godine u Slobodnoj Dalmaciji govori sam za sebe: 'Sjećanje na Borisa Dvornika: Kolege glumci nisu se sjetili prve godišnjice njegove smrti'.

Godišnjice Dinove smrti dostojno se prisjetila Danijela Dvornik, ne spominjući u svojoj kolumni titule poput 'kralj funka' ili 'legenda', znajući gdje bi je Dino poslao da to vidi. Organizatori Porina imali su odličnu ideju, koja u praksi baš i nije najbolje zaživjela - nakon objavljenih deset nominacija za album 'Pandorina kutija' i dodjeljivanje Porina za životno djelo, pustili su iz zvučnika zvuk vode iz vodokotlića, kao jedinu moguću poruku koju bi Dino uputio glasačkom tijelu.

Na kraju krajeva, zahvaljujući Dinovoj posrnuloj medijskoj atraktivnosti, možda će nam više boraviti u mislima. To bi mu se sigurno više svidjelo...

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju