Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Frontmen irske grupe U2 upozorava filmsku industriju da ne učini istu grešku s file-sharingom kao što je to učinila glazbena industrija.


Zakonitosti razvoja bandwitha, odnosno širine frekvencijskog pojasa govori nam u prilog tomu da će za par godina biti moguće s interneta skinuti cijelu sezonu serije ’24 sata’ za svega 24 sekunde. Bono Vox

Bono Vox je napisao za New York Times tvrdi kako su internetski provideri nešto poput ‘kontra Robin Hoodova’ – ostvaruju dobit tamo gdje glazbena industrija gubi.
Aludirao je čak na to kako se napori kineskih vlasti da se internetski prostor stavi pod kontrolu ne čine kao sizifovski posao. Oštro je iskritizirao postojeće ekonomske značajke, kao i trenutnu politiku spram sadržaja internetskih stranice.

Vezani članci Slika nije dostupna Bacio se u bjesomučnu potragu da zadovolji svoju ovisnost Slika nije dostupna Zbog Facebooka on je najbogatiji roker na svijetu!

‘Zakonitosti razvoja bandwitha, odnosno širine frekvencijskog pojasa govori nam u prilog tomu da će za par godina biti moguće s interneta skinuti cijelu sezonu serije ’24 sata’ za svega 24 sekunde’, napisao je Bono Vox.

‘Minula dekada dokaz je koliko su se razvili file-sharing servisi kojima konzumenti direktno financijski oštećuju autore i sve ostale uključene u glazbeni posao. A ako se uzmu u obzir profiti tih servisa, oni su identični gubicima glazbene industrije’, smatra pjevač U2-a.

Bono sugerira kako bi se eventualno rješenje moglo pojaviti kad bi se krenulo u smjeru praćenja onih koji su spremni na file-sharing, jer navodi kako je praćenje kao takvo dokazano izvedivo, a time i učinkovito.

‘Svi znamo koliko Amerika ulaže plemenitog napora kako bi se zaustavilo internetsko rasparčavanje dječje pornografije, a da se ne spominju kineske neplemenite metode suzbijanja online disidenata čiji sadržaji se prilično precizno prate i kontroliraju’, napisao je Bono, čime je izazvao oštre reakcije blogera koji su njegov stav nazvali u najmanju ruku licemjernim, obzirom da o nedostatku novca u glazbenom biznisu piše član grupe koja je u 2009. godini bila najbolje plaćena za nastupe uživo.

>> Beyonce i U2 - zvijezde berlinskog happeninga

‘Bono je ipak zaboravio da niti jedna totalitarna vlada nije u stanje efektno kontrolirati internetski sadržaj’, objavio je na Tweeteru tzv. Cory Doctorow, bloger i novinar koji proučava file-sharing i koji je zaključio: ‘Kad bi samo pohlepa i neznanje bili dovoljni za smanjenje proizvodnje stakleničkih plinova, Bono Vox bi konačno spasio planetu.’

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju