Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tursko-njemački film 'Med' ('Bal') redatelja Semiha Kaplanoglua dobio je u subotu ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda, glavnu nagradu 60. Filmskog festivala u Berlinu, Berlinalea.


'Žiri nije imao problema pri odabiru ovogodišnjeg pobjednika, svi smo bili jednoglasni', rekao je prilikom dodjele nagrade predsjednik žirija, njemački redatelj Werner Herzog.

Vezani članci Slika nije dostupna Zrinka se na sve navikla u Londonu, ali NEŠTO joj ipak nedostaje! Slika nije dostupna Najbolja na West Endu: Zrinka osvojila nagradu za debitanticu godine!

Film 'Bal' je završetak trilogije turskog redatelja Semiha Kaplanoglua i tematizira odnos između jave i sna a radnja je kao i ostala dva filma trilogije, smještena u zabačene krajeve Anadolije. Film je snimljen uz pomoć njemačkih filmskih zaklada.

Srebrnog medvjeda, veliku nagradu žirija, dobio je rumunjsko-švedski film 'If I Want To Whistle, I Whistle' redatelja Florina Serbana.

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je poljsko-francuski redatelj Roman Polanski za svoj film 'Ghost Writer' koji je nastao u suradnji Francuske, Njemačke i Velike Britanije.

Polanski nije mogao osobno primiti nagradu jer se 76-godišnji redatelj dobitnik Oskara nalazi u kućnom pritvoru u Švicarskoj suočen s mogućim izručenjem SAD-u zbog seksualnog odnosa s djevojčicom prije 33 godine.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je japanska glumica Shinobu Terajima za ulogu u filmu 'Caterpillar', za najbolju mušku ulogu Grigori Dobrigin i Sergej Puskepalis za uloge u ruskom filmu 'How I Ended This Summer'.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenario dobio je kineski film 'Apart Together' a za kameru Pavel Kostomarov za film 'How I Ended This Summer'.

Film 'Na putu' redateljice Jasmile Žbanić, koji je nastao u koprodukciji bosanskohercegovačke, hrvatske, austrijske i njemačke filmske industrije i u kojem glavne uloge tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev, prikazan u glavnoj konkurenciji, prošao je bez nagrada.

60., jubilarni filmski festival u Berlinu, završava u nedjelju tradicionalnim danom rezerviranim za široku publiku.