Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kemija između Scorsesea i DiCapria ('Otok shutter') još uvijek dobro radi, a Jamie Foxx svojim preglumljavanjem ipak nije uspio upropastiti 'Solista'.


KINO: OTOK SHUTTER, Ocjena: 7/10

(Shutter Island) Režija: Martin Scorsese, Uloge: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffallo, Ben Kingsley, Michael Williams, Max von Sydow

Vezani članci Slika nije dostupna 'Wall Street' uspavanog Stonea i solidni debi 'Srcolomac' Slika nije dostupna Resident Evil: Drugi svijet 3D i Ubojstvo Richarda Nixona

Čini se da veliki Martin Scorsese lagano gubi inspiraciju. Njegovi filmovi više nisu fascinantni kao nekada, međutim čak i Scorsese bez inspiracije je uvijek znatno znatno bolji od gornjeg holivudskog prosjeka.

'Otok Shutter' je četvrti zajednički projekt slavnog redatelja i Leonarda DiCapria. Riječ je o psihološkom trileru s elementima horora, a film je nastao prema romanu Dennisa Lehanea čija je 'Mistična rijeka' također vrlo uspješno prebačena na film. Sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća savezni šerif Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) i njegov partner Chuck Aule (Mark Ruffallo) dobivaju zadatak istražiti nestanak pacijentice iz umobolnice za kriminalce na otoku Shutter koji je građen poput tvrđave iz koje nema bijega.

Najveća zamjerka filmu je nekoherentna cjelina. Uz glavnu temu, u filmu pratimo borbu Teddyja Danielsa s vlastitim demonima koji ga muče od kada je sudjelovao kao vojnik u oslobađanju zloglasnog koncentracionog logora Dachau, ali to nije sve. Teddy je ostao u strašnom požaru bez voljene supruge. Svemu tome treba dodati i ilegalne stravične pokuse na ljudskom mozgu za vrijeme Drugog svjetskog rata – i dobit ćete teško prohodnu i na mahove zamornu priču.

S druge strane Scorsese se još jednom pokazuje kao majstor atmosfere. Prekrasna i sugestivna fotografija odlično prikazuje američki život tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća zamotan u paranoju i totalitarizam. Glumački nastup također su odlični i čini se da kemija između Scorsesea i DiCaprija još uvijek dobro radi. Na kraju čini se da je Scorsese snimio solidan, ali ipak mrvicu pretežak i prekonfuzan film. Samo za one s debelim živcima i mnogo strpljenja.

DVD: SOLIST, Ocjena: 7/10

(The Solist) Režija: Joe Wright, Uloge: Robert Downey Jr., Jamie Foxx, Catherine Keener, Tom Hollander

Jamie Foxx je sigurno vrlo pohlepan. Čovjek se zaželio još jednog Oscara i odlučio je igrati na sigurno. Uloga shizofrenog Afroamerikanca beskućnika koji je uz to virtuozni glazbenik trebala je biti mamac za biračko tijelo Filmske akademije kojem je nemoguće odoljeti.

S druge strane, prošla je vrlo slična interpretacija Raya Charlesa, pa zašto ne bi i ova. Naravno ništa nije bilo od Oscara i to ponajviše jer je Jamie Foxx u potpunosti zabrljao ulogu svojim već dobro poznatim i prilično iritantnim preglumljavanjem i forsiranjem. Ipak, na stranu što 'Solist', iznimno podsjeća na filmove poput 'Genijalnog uma' i 'Sjaja' (zanimljivo je da su svi ti filmovi snimljeni prema istinitim događajima, odnosno stvarnim ličnostima), nije to djelce bez kvaliteta.

Steven Lopez (Robert Downey Jr.) je angažirani novinar L.A Timesa, koji u potrazi za kvalitetnom i zanimljivom temom, nabasa na beskućnika Nathaniela (Jamie Foxx). Ubrzo se ispostavi da je tamnoputi virtuoz na violončelu, iako mu nisu baš sve na broju, završio slavnu njujoršku glazbenu školu Julliard. Između njih dvojice razvije se prijateljstvo, a Lopez pokušava resocializirati Nathaniela...

Engleski režiser na privremenom radu u Hollywoodu Joe Wright (odlično 'Okajanje') svakako zna ispričati zanimljivu priču. Jedna od najboljih stvari u filmu je vrlo potresan prikaz beskućničkog života u Gradu Anđela.

Sve pohvale zaslužuje i nastup Roberta Downeyja Jr., koji se iz filma u film etablira kao glumačka veličina vrijedna poštovanja. Jer samo su rijetki glumci koji na svojim leđima mogu iznjeti film i donekle obuzdati hiperaktivne kolege kojima je prvenstveno stalo do instant osvajanja nagrada.
'Solist' je solidan film kojeg Jamie Foxx na svu sreću nije uspio upropastiti.

>> Ugodna 'Priča o prvaku' i katastrofalan 'Gamer'