Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maze, bivši zatvor za pripadnike paravojnih postrojbi kraj Belfasta bit će srušen i pretvoren u veliki društveni kompleks sa stadionom od 42.000 mjesta i centrom za proučavanje sukoba kojem će svrha biti izvlačenje pouke iz 35 godina nasilja u Sjevernoj Irskoj.


Zgrade raspoređene u obliku slova H bivšeg terena za avijaciju iz Drugog svjetskog rata "Long Kesh", gdje su se brojni katolički nacionalisti bili zatvarani bez suđenja tijekom sedamdesetih, stanovnicima Sjeverne Irske uspomena su na košmar mračnih godina.

Vezani članci Velike maze - 21 Ogromne maze pune su ljubavi za svoje vlasnike, tko se ne bi htio grliti s njima? Londonderry (Foto: Dnevnik.hr) Sjeverna Irska zbog Brexita doslovce hoda po rubu nasilja: "Sve je moguće. To je ono što nas plaši"

Nazvan "Maze", zatvor s jakim sigurnosnim mjerama, nakon toga je bio prihvatilište za tisuće zatvorenika, pripadnika glavnih sjevernoirskih paravojnih postrojbi među kojima Irske Republikanske Armije, ali i protestantskih skupina.

Posljednji su zatvorenici izašli iz Mazea 2000. zahvaljujući
pomilovanju u okviru mirovnih sporazuma iz 1998. godine.

U inače neuobičajenoj situaciji, glavne protestantske i katoličke stranke dogovorile su se o budućnosti ovog lokaliteta koji se prostire na 146 hektara.

Uništenje zatvora trajat će oko godinu dana, a jedini ostatak nasilne prošlosti blok H6 s bivšom zatvorskom bolnicom bit će pretvoren u centar za proučavanje sukoba.