Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina britanskih kirurga dobila je u srijedu dopuštenje da obavi prvo potpuno presađivanje lica u svijetu koje bi se moglo izvesti za nekoliko mjeseci, doznaje se od medicinskog izvora.


Etičko povjerenstvo bolnice Royal Free u Hampsteadu na sjeveru Londona dalo je zeleno svjetlo zahtjevu ekipe profesora Petera Butlera koji je rekao da je oduševljen što može prvi put izvesti takvu operaciju.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Kinezi se sve više operiraju da bi izgledali kao zapadnjaci Slika nije dostupna Kobna estetska operacija: Umrla nakon injekcije silikona u stražnjicu

Batler, stručnjak za plastičnu kirurgiju, radi na tom projektu gotovo 14 godina i još je u prosincu 2005. dobio dopuštenje za odabir pacijenata koji su psihološki sposobni podnijeti takav zahvat.

Ekipa zasad ima popis 34 osobe, ali se nada da će pridobiti i druge. 

Tako bi bolnica mogla preteći ekipu Marije Semjonov iz Clevelanda, Ohio (SAD) koja je dobila dopuštenje američkih vlasti još u listopadu 2004., ali još nije izabrala pacijenta.

Dosad su samo dva pacijenta bila podvrgnuta djelomičnoj
transplantaciji lica: Isabelle Dinoire, žena koju je izgrizao njezin pas, a koja je operirana u Francuskoj u studenom 2005. i Li Guoxing, kineski seljak (30) kojega je unakazio medvjed, a operiran je u travnju ove godine.

Butler je još 2003. zatražio dopuštenje za potpuno presađivanje lica četrnaestogodišnjoj Irkinji, ali ga je kirurška udruga odbila pozivajući se na moguće poremećaje ličnosti kod pacijentice.