Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HAMAG BICRO

Kraljica svih poslastica dobila je svoj prvi muzej u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U bogatoj ponudi zagrebačkog Adventa uvelike uživaju i stanovnici metropole i brojni gosti, a jedna nova atrakcija odlično je tempirala vrijeme svog otvorenja te je već sada na najboljem putu da postane nezaobilazna lokacija posjetitelja glavnog grada, ne samo tijekom zime, već cijele godine.

 Riječ je o prvom hrvatskom Muzeju čokolade koji je krajem studenog otvoren u samom centru Zagreba i koji je zamišljen kao – poslastica za sva osjetila!
Vlasnici i idejni začetnici ovog muzeja, točnije tematskog parka posvećenog čokoladi i njenom značaju, supružnici su Ružica i Domagoj Cerovac, strastveni ljubitelji čokolade i kolekcionari svega što je vezano uz ovu slasticu. „Do ideje o Muzeju čokolade došli smo prilikom obiteljskog izleta u Prag. Kao i mnogo puta do tada, tamo smo obišli lokalni muzej čokolade i na povratku kući raspravljali smo o tome kako bismo mi sami drugačije koncipirali muzej na temu čokolade. Nekoliko sati vožnje kasnije, imali smo jasnu sliku onoga što želimo, a otprilike godinu dana nakon toga otvorili smo vrata svog Muzeja“, prisjeća se Domagoj Cerovac.

Pročitajte i ovo Pivovara Međimurski lepi dečki - 4 PIVO ‘Z MEĐIMURJA Craft piva za domaće dečke Iva Steinbauer je odlučila svoj san pretvoriti u stvarnost KADA SAN POSTANE STVARNOST Iva Steinbauer: „Evo kako sam pokrenula svoj „slatko-slani“ business“

Sami su osmislili koncept muzeja te su priču o čokoladi i njenoj povijesti ispričali kroz šest prostorija. Kreativan pristup kojim se diči ovaj Muzej vidljiv je već na samom ulazu gdje posjetitelj umjesto klasične dobije jestivu ulaznicu, odnosno degustacijski paket pomoću kojeg tijekom obilaska može kušati čak 9 oblika čokolade. Viziju bračnog para Cerovac realizirala je dizajnerica Željka Zrnić koja je do najsitnijih detalja uredila svaki kutak prostora, a zaslužna je i za vizualni identitet Muzeja čokolade. Tako je prva soba uvod u svijet Mezoamerike u čijim džunglama raste drvo kakaovca. U sljedećoj sobi posjetitelj postaje putnik u potpalublju broda prvih španjolskih osvajača, koji su ubrzo i sami shvatili zašto su domoroci očarani tada gorkim kakao napitkom. Putovanje kroz vrijeme nastavlja se u sobi inspiriranoj francuskim dvorom u doba Marije Antoanete, s brojnim stalcima na kojima su izložene šalice za ispijanje kakaa i čokolatijere, kuhala za pripremu tople čokolade koja su upravo u tom razdoblju doživjeli svoj procvat. Četvrta soba dočarava tvorničku proizvodnju čokolade s kraja 19. stoljeća kada čokolada postaje predmet žudnje širokih masa i dobiva nama danas poznat okus i brojne oblike. Na ovaj prostor nadovezuje se prostorija posvećena globalnoj konzumaciji čokolade i nekim od najvažnijih trenutaka u modernoj povijesti čokolade, kao što su izum M&M's bombona, Nutelle ili Toblerone prutića. Dužna pažnja posvećena je i hrvatskoj proizvodnji čokolade pa u ovoj sobi posjetitelji mogu pronaći izloške vezane uz Kraš, Kandit i Zvečevo čija čokolada Mikado zauzima posebno mjesto kao prva čokolada s rižom na svijetu.

„Zagrebački Muzej čokolade jedinstven je i originalan. Na preko 400 kvadratnih metara obrađujemo sve – od zrna kakaa kojeg su Olmeci u Mezoamerici mljeli i mutili u napitak 1900 godina prije Krista, preko prvih pločica čokolade u Engleskoj i prve mliječne čokolade u Švicarskoj pa sve do prve praline u Belgiji i današnjih dana. Svaka prostorija zasebna je cjelina koja ima svoju scenografiju, glazbenu kulisu, specifične eksponate i interaktivno-edukativne sadržaje te svoju degustacijsku točku“, pojašnjava Cerovac. Upravo je interakcija ono što će biti posebno zanimljivo najmlađim posjetiteljima koji mogu mljeti zrna kakaa na drevnom metateu, pokušati samo dodirom razlikovati zrno kakaa ili pak voziti bicikl „za proizvodnju“ čokolade. U samom središtu Muzeja nalazi se i „laboratorij“ gdje posjetitelji mogu ponešto i naučiti o proizvodnji čokolade i njenim svojstvima kao i upoznati novu, četvrtu vrstu čokolade – onu ružičastu ili kako je globalno zovu - ruby.

Čokolada je već duže vrijeme omiljeni dar za brojne prigode, što dočarava i posljednja soba u Muzeju koja izgledom podsjeća na skladište poklona iz nekog filma Wes Andersona. Ovaj će prostor, ovisno o dobu godine i prigodama, mijenjati svoj postav, a iz njega se posjetitelj vraća na sam početak Muzeja, u svojevrsnu modernu interpretaciju starinskih prodavaonica slatkiša i čokolade, gdje se mogu kupiti domaće artisan čokolade.

Poprilične troškove vezane uz otvaranje jednog muzeja, odnosno u ovom slučaju uz adaptaciju i pretvaranje bivšeg bankarsko-uredskog prostora u muzejski prostor, bračni par je uglavnom financirao iz vlastitih sredstava, no u pomoć je priskočila i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja je njihov projekt poduprla investicijskim zajmom u iznosu od gotovo 360 tisuća kuna iz kojeg je financirana oprema za prezentaciju postava, kuhinjska oprema za radionice te dio operativnih troškova.

Iako su tek nedavno otvorili Muzej, Ružica i Domagoj već razmišljaju o poboljšanjima i novim atrakcijama. „Još je preuranjeno govoriti o uspjehu, no prema prvim dojmovima Muzej će biti komercijalno održiv uz potencijal za daljnje širenje. Planiramo unaprijediti degustacijski segment vezan uz tekuće čokolade, a također želimo proširiti ponudu za audio vodiče na različitim jezicima. Kontinuirano proširujemo postav te radimo na dodatnim interaktivnim sadržajima. Od početka sljedeće godine kreću i ogledne radionice proizvodnje pralina te degustacijske večeri. Nadamo se da će ovaj muzej postati prvo mjesto kojeg će se netko sjetiti kada pomisli na čokoladu“, zaključuje Cerovac te poziva sve čokoljupce da posjete najslađe mjesto u Zagrebu i dodatno si poprave raspoloženje za blagdane.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene