Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIGLO PRIOPĆENJE

Američko veleposlanstvo: "Zahvaljujemo hrvatskoj Vladi na potpori akcijama SAD-a, Velike Britanije i Francuske"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko veleposlanstvo u Zagrebu zahvalilo je u subotu Hrvatskoj što je poduprla napade zapadnih saveznika na sirijski kemijski program.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji u znak odmazde sirijskom režimu za navodnu upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad'' Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

"Zahvaljujemo hrvatskoj Vladi na potpori akcijama SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv upotrebe kemijskog oružja", rekao je u priopćenju američki veleposlanik Robert Kohorst.

Istaknuo je da su napadi odgovor na akcije sirijskog režima, a ne provokacija protiv Rusije ili njezinih snaga u Siriji.

"Rusija, međutim, ne može tvrditi da je odgovorni član međunarodne zajednice ako ne osuđuje upotrebu kemijskog oružja i ne poduzima nikakve mjere da to spriječi. Pozivamo Rusiju da počne podupirati nevine muškarce, žene i djecu Sirije koji stradavaju od kemijskog oružja", rekao je američki veleposlanik u Zagrebu.

Hrvatska je u subotu poduprla partnere i saveznike "u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva".

Sirija osudila "barbarsku i okrutnu agresiju"

Službeni Zagreb također se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Udari zrakoplova i projektila po sirijskim vojnim metama bio je ciljani odgovor Zapada nakon što je 7. travnja na grad Dumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni deseci ljudi.

Zapadne sile za napad optužuju sirijsku vladu i njezine saveznike Rusiju i Iran koji niječu da se napad uopće dogodio.

Sirijski režim osudio je akciju kao "barbarsku i okrutnu agresiju" zapadnih sila, kako bi se spriječila Organizacija za zabranu kemijskog oružja koja je u subotu trebala početi istragu u Dumi o navodnom napadu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene