Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVODE COVID PUTOVNICE

Odustaju od strategije "nula COVID-a", premijerka priznala: "Ne možemo se u potpunosti riješiti korone"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern priznala je da se zemlja ne može u potpunosti riješiti koronavirusa. Najavila je uvođenje strategije suživota s koronom umjesto strategije "nula COVID-a".

Novi Zeland počeo se udaljavati od politike nulte tolerancije prema koronavirusu i tvrdog lockdowna. Naime, nakon što je početkom pandemije zemlja zatvorila granice, prijavljeno je samo 4409 slučajeva zaraze i 27 smrtnih slučajeva.

No, pojavljivanjem delta-soja brojke novozaraženih su počele rasti. Delta-soj doveo je glavni grad Auckland do dugotrajnog zatvaranja. Iako je šest tjedana imao stroge mjere koje su uključivale stroga ograničenja kretanja, grad je u utorak izvijestio o 24 novozaraženih.

Premijerka je priznala kako višednevna ograničenja nisu uspjela smanjiti broj novozaraženih, odnosno brojku dovesti na nulu, javlja CNN.

"U velikoj mjeri uspjeli smo kontrolirati pandemiju, ali s delta-varijantom virusa strategiju 'nula COVID-a' nevjerojatno je teško provoditi", priznala je. Također je priznala da duga razdoblja strogih ograničenja nisu uspjela dovoljno smanjiti brojke te kako je prelazak sa strategije ''nula COVID-a'' na strategiju suživota s koronom uvijek bila opcija, "ali je delta-soj to ubrzao". 

Ardern je rekla da ne žali što je u posljednjih 18 mjeseci primijenila tu strategiju jer je spasila živote.

"Eliminacija je bila važna jer nismo imali cjepiva. Sada imamo", rekla je.

Najavila je uvođenje potvrda o cijepljenju, odnosno COVID putovnica, koje će od studenog biti obavezne za odlazak na masovna okupljanja.

Ardern je poručila da će certifikati pomoći da se velika okupljanja, poput glazbenih festivala, ne pretvore u mjesta širenja virusa. 

Premijerka Jacinda Ardern sredinom kolovoza uvela je ono što je trebalo biti "kratko i oštro" zatvaranje zemlje kao odgovor na izbijanje epidemije u Aucklandu, no dok se ostatak zemlje uglavnom vratio normalnom životu, taj grad na sjevernom otoku ostao je "zaključan" već oko sedam tjedana.

Od sutra ipak dolazi do popuštanja određenih ograničenja. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene