Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VAŽNA TEMA NA SJEDNICI

Vlada odlučuje o vašim mirovinama – usvojen je paket zakona o mirovinskoj reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom su redu sjednice Vlade, između ostaloga, bile izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izvještaj o prikupljenim potpisima dviju referendumskih inicijativa.

Vlada Republike Hrvatske danas s početkom u 12:20 sati održala je svoju redovitu sjednicu. Na dnevnom je redu bila rasprava o mirovinskoj reformi i izmjenama postojećeg sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema dovoljno potpisa Žestok okršaj ministra i Inicijative: ''Zagadili ste društvo", ''To su vaši birači, ponižavate ih'' Slika nije dostupna broje se potpisi Ministar Kuščević u srijedu u Vladi predstavlja izvješće o prikupljenim potpisima za referendum

Premijer Andrej Plenković uvodno je kazao kako se bliži dvije godine rada Vlade te kako svim članovima i članicama Vlade treba biti zadaća da se još intenzivnije bave poboljšanjem života građana. Podsetio je na posjet Parizu te susret s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te kazao kako se susreo i iseljenim Hrvatima, ocijenivši taj susret jako dobrim.

"Čuli smo poruku žrtava"

"Što se tiče prosvjeda u Vukovaru - čuli smo poruku žrtava", naglasio je i dodao kako DORH i policija rade svoj posao te istaknuo kako taj posao treba nastaviti. Podsjetio je i na "jednu od bitnih ostavština predsjednika Franje Tuđmana, a to je proces mirne reintegracije Podunavlja". Naveo je kako je već tada zaključeno kako Podunavlje treba integrirati mirnim, diplomatskim putem.

"To je provedeno putem niza mjera, a jedna od njih bila je izgradnja povjerenja", kazao je Plenković. "Na nama je da stalno naglašavamo stratešku važnost tog postignuća. Moramo stvarati ozračje koje je primjerenije 2018. godini i budućnosti koja je pred nama."

"Čini mi se da hrvatska javnost i svi mi koji smo politički odgovorni moramo staviti te poruke u prvi plan. Želimo graditi odnose koji se baziraju na povjerenju i suradnji, ali isto tako nećemo zaboraviti niti dopustiti da zločini ostanu nekažnjeni."

Osvrnuo se i na vojnu vježbu Velebit 18 te pohvalio organizaciju i izvedbu vježbe.

"Nije prikupljen dovoljan broj potpisa"

Što se tiče izvješća ministra uprave Lovre Kuščevića o prikupljenim potpisima za dvije referendumske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", kazao je: "Čini se da niti jedna od inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa".

"Isto tako, zadužit ćemo ministra uprave da inicijativama i svima zainteresiranima omogući uvid u sve one potpise koji su proglašeni nevažećima", dodao je Plenković.

Nastavio je obrazlažući ciljeve izmjena paketa zakona koji se tiču mirovinske reforme.

Nadovezao se ministar rada Marko Pavić, koji je kazao kako je isplata mirovina neupitna, slijedi i povećanje, te da izmjene ciljaju na tri skupine građana. Naveo je kako će budućim umirovljenicima omogućiti rad do pola radnog vremena.  "Nema govora da ukidamo drugi stup, dapače, trebamo ga jačati", kazao je on. "Za one najmlađe osigurali smo daljnji razvoj drugog stupa."

"Oni koji rano ulaze na tržište rada moći će ići u mirovinu sa 63 godine, a oni koji studiraju to će moći učiniti sa 67 godina", kazao je Pavić.

Vlada je potom jednoglasno usvojila paket poreznih zakona.

Sjednica je nastavljena izlaganjem ministra Horvata o nacrtu prijedloga zakona o Državnom inspektoratu, a nakon njega govorila je ministrica obrazovanja Divjak, koja se dotaknula Nacrta prijedloga zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. Navela je kako će recenzenti udžbenika biti tajni, što dosad nije bio slučaj.

Sjednica je nastavljena izlaganjem prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima, odnosno fondova i zaklada kojima se potpomažu hrvatski branitelji i njihove obitelji.

Kuščević objavio koliko je točno prikupljeno ispravnih potpisa

Prihvaćeni su i nacrti prijedloga odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u nizu međunarodnih misija - u Afganistanu, Poljskoj, Kosovu, Iraku - te operacijama UN-a, EU-a i NATO-a.

Ministra uprev Lovro Kuščević kazao je kako je provedena kontrola potpisa za referendumske inicijative te da je utvrđeno da ni za jednu nije prikupljen minimalan broj od 374.740 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

"Inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je 390.916, ispravnih je 345.942, a 44.974 neispravna. Narod odlučuje, o izbornom zakonodavstvu - predano 412.325 potpisa, ispravnih je 371.450, a 40.875 neispravnih, a o dopuni Ustava - predano je 407.835 potpisa, ispravnih je 367.169, a 40.666 nevažećih", kazao je Kuščević.

"Čini mi se da bi, s obzirom na činjenicu da postojeća zakonska regulativa ima dosta praznina, bilo dobro da prionemo izradi novog Zakona o referendumu koji bi na jedan precizniji i jasniji način regulirao sve ono što nije trenutno dovoljno kvalitetno regulirano. I s time se, mislim, slaže većina aktera u javnosti", rekao je Plenković na sjednici Vlade nakon što je prihvaćeno izvješće Ministarstva uprave.

Podsjetimo, uoči sjednice Kuščević je rekao da Vlada podržava referendume kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana i nikome ne zamjera inicijative, ali zamjera organizatorima prikupljanja potpisa za dva referenduma nepravilnosti koje su radili.

"O tim nepravilnostima, njihovu broju, broju važećih, odnosno nevažećih potpisa možemo razgovarati nakon što prezentiramo izvješće. Povjerenstvo je završilo svoj posao, predalo je izvješće, a ja ću ga danas prezentirati Vladi", rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene