Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio broj nevažećih potpisa

Kuščević potvrdio: Nijedna inicijativa nije prikupila dovoljno glasova za referendum

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Uoči početka današnje sjednice, premijer Plenković je poručio kako se prema izvješću ministra Kuščevića čini da nijedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj glasova. Ministar uprave Lovro Kuščević poslije je potvrdio kako nije prikupljen dovoljan broj potpisa te objavio koliko je listića nevažećih.

"Prema informacijama koje je ministar Kuščević dobio danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da nijedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa. Mi ćemo danas usvojiti zaključak i tu informaciju proslijediti Saboru. Isto tako, zadužit ćemo ministru uprave da inicijativama i svima zainteresiranima omogući uvid u sve one potpise koji su proglašeni nevažećima", kazao je premijer.

Pročitajte i ovo Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) "To je dobar institut" Ministar Lovro Kuščević za Dnevnik Nove TV: "Ne želimo izbjegavati referendum, to može biti dobar korektiv nekoj politici" Slika nije dostupna Sakupljanje počelo Objavljeno koliko potpisa treba za referendum protiv mirovine sa 67 godina, Sever: "Odaziv je više nego dobar"

Ministar uprave Lovro Kuščević je na sjednici podnio izvješće o prebrojavanju potpisa za referendumske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj".

"Ministarstvo uprave i APIS sklopili su ugovor za provjeru broja birača. APIS se obvezao utvrditi mjere i norme sigurnosti dokumenata to jest potpisnih lista. Utvrđeni su sljedeći kriteriji kako su se provjeravali potpisi: da se potpisnik nalazi u registru birača zadnji dan roka za prikupljanje potpisa, čitko i točno napisano ime i prezime, ispravan OIB, ispunjeni svi podaci u pojedinom retku potpisne liste koji ne smiju biti ispravljani te ista osoba ne može dva puta potpisati listu", kazao je Kuščević.

Kuščević je kazao kako je provjerom jednoglasno utvrđeno da za nijednu inicijativu nije utvrđen dovoljan broj potpisa.  Za održavanje referenduma potrebno je 374.740 glasova.

"Izvješće je transparentno. Za Inicijativu Istina o Istabulskoj predano je 390.916 potpisa. Ispravnih je 345.942, a neispravnih 44.974 potpisa. Za prvu inicijativu Narod odlučuje o izmjeni izbornog zakonodavstva predano je 412.325 potpisa. Ispravnih je 371.450 potpisa,  a neispravnih 40.875 glasova. Za drugu inicijativu Narod odlučuje o dopuni Ustava predano je 407.835 potpisa. Ispravnih je 367.169, a neispravnih 40.666 glasova", kazao je Kuščević.

Ministar je kazao kako je obavljena dvostruka provjera važećih potpisa te je kontrolu nakon APIS-a obavilo i Ministarstvo.  Istaknuo je i kako će svima koji to žele biti omogućen uvid u nevažeće potpise.

Premijer je potom kazao kako bi bilo dobro da se prione izradi novog zakona o referendumu koji bi "preciznije" regulirao ono što dosad nije dovoljno kvalitetno regulirano.

Kuščević je potom kazao kako su već uputili u proceduru izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti.

"Njima će se urediti financiranje referendumksih aktivnosti kako bi ono bilo transparentno. U planu prijedloga normativnih aktivnosti za 2019. predložili smo izmjene ovog zakona", kazao je Kuščević

Kristina Pavlović iz inicijative "Istina o Istanbulskoj" rekla je za DNEVNIK.hr da će tražiti ne samo uvid u brojke, nego ispis svih potpisa za koje je utvrđeno da nisu valjani.

''Želimo točnu informaciju koji potpis u kojoj knjižici nije valjan'', rekla je Pavlović.

Podsjetimo, inicijativa Istina o Istanbulskoj zalagala se za otkazivanje Istanbulske konvencije.

Inicijativa Narod odlučuje u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u Saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest. Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u Sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje.

U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene