Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Jovanović: "HDZ je sinonim za udružene korupcijske poduhvate"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici u srijedu će raspravljati o prijedlogu zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, koji bi u konačnici učenicima trebao zajamčiti lakše školske torbe i više digitalne nastave, a roditeljima manje troškove nabave udžbenika. Tim bi se zakonom prvi put definirala najveća cijena i masa kompleta udžbenika po razredima.

Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole po novom bi zakonu iznosila bi tri kilograma, za peti i šesti razred pet, a za sedmi i osmi razred šest kilograma.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje"

Cijena udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznosila bi deset posto, za peti i šesti razred 12,5 posto, a za sedmi i osmi razred 15 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj, to jest oko 5.400 kuna. I cijena i masa udžbenika ovisili bi o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prema novom zakonu odobravalo bi samo udžbenike dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva (radne bilježnice, zbirke, atlasi itd.) postaju drugi obrazovni materijali o čijem korištenju odlučuju škole odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Prije rasprave o udžbenicima, saborski zastupnici komentirali su aktualne teme u slobodnom izlaganju.

10:03 - Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a upitala je vladajuće koji je interes da se spašava Agrokor, a da se ne spašava brodogradnja?

9:56 - Hrvoje Zekanović iz HRAST-a govorio je o referendumima i potpisima za referendum dviju inicijativa te postavio pitanje zašto volonterima nije dozvoljeno da kontroliraju potpise. "Odgovor je jasan, ako padne Istanbulska konvencija, pada i premijer. Zato je Kuščević dobio nalog od premijera da nađe način kako će rušiti referendum", smatra Zekanović.

9:46Željko Jovanović iz SDP-a govorio je o aferi SMS i nastavku afere Borg, postavivši pitanja kuda ide Hrvatska? Smatra da ove dvije afere vode do samog vrha HDZ-a. "Sanader ili Plenković, sve je to isti HDZ. Tuđman, Sanader, Plenković, bez obzira na predsjednika stranke, HDZ ostaje pokret koji drži Hrvatsku okovanu sukobom interesa. Hrvatske je zarobljena interesom HDZ-a", rekao je. Jovanović je za govornicu došao s plakatima na kojima su bile pobrojene afere i korupcijski skandali.

9:40 - Goran Aleksić iz Snage govorio je o pravnim pitanjima koja još uvijek nisu riješena u slučaju Franak. Rekao je kako trenutačno čekaju da Ustavni sud riješi pitanje imaju li potrošači pravo na obeštećenje nakon konverzije kredita u švicarcima.

9:34Zastupnik HDS-a Branko Hrg govorio je o zabrani rada nedjeljom. Naglasio je da su takve zakone već donijele razvijene zemlje u okruženju i da kod njih funkcionira zabrana rada nedjeljom. "Ako ne znamo sami napisati zakon, uzmimo onda onaj iz Austrije, prepišimo ga i primjenimo ga u Hravatskoj", pozvao je Hrg koji drži da je rad nedjeljom uz neadekvatnu plaću, jedan od razloga loše klime u hrvatskom društvu i odlaska ljudi iz Hrvatske.

9:30 - SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov upozorila je kako problem siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj postaje jedan od vodećih nacionalnih problema, pri čemu su među siromašnima posebno zastupljeni pripadnici nacionalnih manjina, naročito Srbi i Romi. "Udio Srba koji živi u kućanstvu s niskim dohotkom je oko dva i pol puta veći od udjela većinskog naroda", istaknula je Jeckov. Podsjetila je na podatke Državnog zavoda za statistiku, po kojima je svaki peti čovjek u državi u riziku od siromaštva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene