Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji tjedan zasjedanja

Miro Bulj u Saboru ministricu Divjak iznenadio poklonom, i ne, nema veze s nogometom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konačan prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, koja izaziva prijepore u dijelu zainteresirane javnosti, tema je o kojoj će raspravljati Hrvatski sabor, koji odrađuje posljednji tjedan prije dvomjesečne ljetne stanke.

Izmjene Zakona u Saboru predstavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Zastupnik Mosta Miro Bulj ministrici je tom prilikom odlučio pokloniti školski ruksak kao simbol, kako kaže, "neprovođenja obrazovne reforme"

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Prosvjed učitelja uoči sjednice

Uoči početka sjednice Sabora učitelji su prosvjedovali na Markovu trgu te tražili "jednakost, a ne prednost".

"Tijekom prosvjeda saborskim zastupnicima (kojima se ovakav prijedlog potiho pokušao podmetnuti) uručit ćemo dokument u kojima objašnjavamo naše zahtjeve i prijedloge za rješavanje situacije. Referiramo se na 105. sjednicu Vlade RH održanu 5. 7. 2018. godine, na kojoj je ministrica Divjak člankom 29 predložila i uvrstila izmjene u postojeći Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (čl. 105, stavak 6), prema kojem kadar učiteljskih fakulteta s pojačanim nastavnim predmetima i modulima prilikom javljanja na natječaj za posao u predmetnoj nastavi osnovne škole rangiraju se kao treći na listi za zapošljavanje iza nastavničkih, ali i nenastavničkih smjerova drugih fakulteta sa stečenim pedagoškim kompetencijama. Kadar koji se školovao i diplomirao na stručnim studijima učiteljskih fakulteta, prema zakonima koji su tada bili na snazi, imao je pravo raditi na poslovima predmetnih učitelja u osnovnoj školi. To pravo kontinuirano se pokušava oduzeti.

Ovom odlukom stavljeni smo u diskriminirajući položaj u odnosu na kadar drugih fakulteta i oduzima nam se pravo na buduće zapošljavanje na poslovima koje posljednjih 20 godina uspješno obavljamo u osnovnim školama. Također se dovode u pitanje situacije u kojima naši kolege koji su „u sustavu“ i trenutačno rade na poslovima predmetnih učitelja u osnovnim školama mogu postati tehnološki višak te će im se onemogućiti daljnje zapošljavanje na istim poslovima u osnovnim školama. Uz već i prevelik odljev stručnjaka i mladih ljudi iz Republike Hrvatske, ove izmjene Zakona samo doprinose ionako velikom problemu", poručuju učitelji, javlja N1 televizija

Hrvatski sabor jučer je ušao u posljednji tjedan zasjedanja prije dvomjesečne ljetne stanke.

Dotad će zastupnici raspraviti još 15-ak točaka, a rad će zaključiti u petak glasanjem o raspravljenim zakonima i kadrovskim rješenjima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene