Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječ stručnjaka

Provjerite spadate li u kategoriju osoba koje imaju povećane potrebe za magnezijem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovor na pitanje zašto osjećamo umor i grčeve u mišićima najvjerojatnije se krije u nedostatku magnezija u organizmu. Kako ga tijelo ne može samo proizvesti, pravilan unos i količina magnezija nužni su za očuvanje zdravlja. Magnezij regulira i niz procesa koji osiguravaju normalno funkcioniranje živčanog sustava.

Katarina Biškup, mr.pharm, objašnjava koje osobe imaju povećane potrebe za magnezijem u organizmu.

Pročitajte i ovo PR MG MIVELA Na svjetskom skupu o istraživanju magnezija prezentirani rezultati kliničke studije Mg Mivele Hrana koju danas uzimamo znatno je siromašnija magnezijem (Foto: Getty) Prepoznati u svijetu! Priča o hrvatskom magneziju koji zbog brze apsorpcije mijenja sliku zdravlja

1. Osobe pod stalnim stresom

Pod pritiskom, organizam se iscrpljuje. Time se smanjuje količina magnezija koji je zaslužan za blokiranje otpuštanja hormona stresa. Osobe pod stresom izložene su razornom djelovanju slobodnih radikala, a magnezij je sastavni dio mnogobrojnih enzima koji djeluju detoksificirajuće. Magnezij se veže za receptore koji djeluju antistresno i pomaže kod opuštanja, smanjuje otpuštanje hormona koji povećavaju stres, a sve više studija pokazuje da djeluje i kod depresivnih osoba.

2. Rekonvalescenti – osobe koje su se oporavile od neke bolesti ili ozljede

Nakon ozljede ili dužeg razdoblja bolovanja u organizamu nedostaje svih nutrijenata nužnih za rast i razvoj pa tako i magnezija. Dovoljna količina magnezija ima ulogu izvora energija koji će potaknuti oporavak cijelog organizma. Ovisno o kakvoj je ozljedi riječ, magnezij je potreban i za pravilno funkcioniranje mišića.

3. Starije osobe

U kategoriju osoba koje imaju povećanu potrebu za magnezijem spadaju i starije osobe i to one koje imaju oštećen probavni sustav i one osobe koje uzimaju lijekove koji smanjuju apsorpciju magnezija. U tu kategoriju lijekova spadaju statini, diuretici, laksativi i antihipertenzivi. Optimalan unos magnezija u organizam regulirat će krvni tlak i osiguravati pravilno funkcioniranje srca. Pomaže i kod napetosti, nesanice i učestalog grčenja mišića.

4. Trudnice

Svaka trudnica trebala bi pripaziti na količinu unosa magnezija u organizam jer upravo njegovo djelovanje u trudnoći omogućuje razvoj ploda, posebno koštanog sustava. Regulira i razinu šećera u krvi, a preventivno djeluje kod razvoja preeklampsije i eklampsije u trudnoći čiji su simptomi napetost u rukama i nogama, bol u gornjem dijelu abdomena, mučnina, glavobolja i smetenje u vidu.

5. Djeca

Najnovija istraživanja pokazuju kako je manjak magnezija u organizmu povezan s pojavom hiperaktivnosti i ADHD-a kod djece. Kako je magnezij nužan za pravilan razvoj koštanog sustava i regulaciju rada mišića i živčanog sustava, preporuča se pripaziti na optimalan unos i kod djece.

6. Sportaši

Zbog povećane fizičke aktivnosti sportaši su izloženi slobodnim radikalima koji oštećuju dijelove stanica u čitavom organizmu. Magnezij može popraviti nastalu štetu koju uzrokuju slobodni radikali. Također, optimalnim unosom magnezija povrede i rane sportaša brže zacjeljuju. Nakon intenzivne fizičke aktivnosti magnezij pomaže u opuštanju mišića.

Katarina Biškup, mr.pharm., preporučuje Twinlab magnezij koji dolazi u kapsuliranom obliku. Omogućuje jednostavnu primjenu te optimalnu iskoristivost bez unosa umjetnih sladila i aditiva koji se upotrebljavaju u proizvodnji drugih proizvoda. Pogodan je i za starije osobe i sve one koji imaju probleme s probavnim traktom i trebaju izbjegavati šumeće oblike.

Faktori koji utječu na apsorpciju magnezija

Razina magnezija u organizmu smanjuje se povećanim unosom slane hrane, povećanim znojenjem, konzumacijom kave, alkohola i gaziranih pića. Namirnice bogate masnoćama, vlaknima i oksalnom kiselinom mogu negativno utjecati na apsorpciju magnezija.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene