Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugostiteljima PDV na 13 posto

Plenković i Marić predstavili poreznu reformu: Olakšice mladim zaposlenicima, nove trošarine na alkohol i cigarete, uvodi se porez na slatka pića....

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su četvrti dio porezne reforme. PDV za hranu ugostiteljima pada na 13 %, uvodi se porez na slatka pića, a revidirat će se i trošarine na alkohol i cigarete. Vlada planira mlade zaposlenike do 25. godine u potpunosti osloboditi od plaćanja poreza na dohodak, najavljeno je.

Premijer Plenković na početku konferencije za novinare pohvalio se dobrim fiskalnim pokazateljima, smanjenjem javnoga duga, pripremama koje Vlada radi na uvođenju eura te podizanjem kreditnog rejtinga Hrvatske. "Ono što smo obećali u stanju smo i izvršiti. U našem je mandatu stvoreno 100.000 radnih mjesta, porasla je prosječna plaća, ali i minimalna plaća", pohvalio se premijer na početku predstavljanja četvrtog dijela porezne reforme.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

"U novom krugu porezne reforme PDV će se smanjiti s 25 na 24 posto, što je već usvojeno u Saboru. Zakonska odredba stupa na snagu s 1. 1. 2020. godine", podsjetio je premijer te najavio dobre vijesti za mlade radnike.

Demografska revitalizacija

Vlada planira mlade zaposlenike do 25. godine u potpunosti osloboditi od plaćanja poreza na dohodak.

"Znamo da je ključ opstanka Hrvatske pitanje demografske revitalizacije. Odlučili smo se da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obveza, a oni od 26 do 30 za 50 posto. Bitno je da oni koji ulaze na tržište rada i odlučuju o svojoj slobodi kretanja, dobiju određenu vrstu položaja koji im omogućuje veće prihode i ostanak u Hrvatskoj", pojasnio je premijer.

Ova se mjera ne odnosi na one koji rade na ugovore o autorskom djelu ili na honorarce, a još se ne zna hoće li se ograničiti samo na ugovore na neodređeno vrijeme ili će obuhvatiti sve vrste radnog odnosa.

Dobra vijest stiže i za poduzetnike. Ranije je manjim tvrtkama rasterećena porez na dobit, tako da je stopa tvrtkama s do tri milijuna kuna prihoda godišnje spuštena s tadašnjih 20 na 12 posto, a sada se predlaže da se ta razina diže na 7,5 milijuna kuna, što obuhvaća 93 posto poduzetnika koji ulaze u stopu od 12 posto. "To je ogromna mjera za gospodarstvo i poduzetništvo", istaknuo je premijer.

Porez na slatka bezalkoholna pića

Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića, i to po udjelu dodanih šećera. "Nastojat ćemo djelovati kod djece koja su pretila da se konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Revidirat ćemo i trošarine na cigarete i alkoholna pića. Odlučili smo se i za smanjenje stope PDV-a za posluživanje hrane u ugostiteljskim objektima na 13 posto", otkrio je premijer.

To znači da se PDV s 25 posto smanjuje na 13 posto samo za pripremu i posluživanje hrane. Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je mjera za mlade socijalna i demografska i nada se kako će zaživjeti.

Najavljeno je kako bi se poduzetnicima kao trošak trebao priznati i trošak koje imaju za smještaj i prehranu zaposlenika, i to za sve radnike od 12.000 kuna godišnje bez plaćanja poreza. Poduzetnicima će se također priznati i plaćanje vrtića za djecu zaposlenika, ali i izdvajanja za dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje.

"Vlada ne može nikoga prisiliti, ali poslodavci bi ove mjere trebali pretočiti u povećanje plaća zaposlenika", naglasio je Marić aludirajući na smanjenje PDV-a za ugostitelje.

"Ne želim stvarati neka pretjerana očekivanja, ali naša uloga je ne sjediti skrštenih ruku. Dajemo mjere, a na ugostiteljima je da te mjere prepoznaju. Rast plaća koje imamo danas vođen je dobrim dijelom i poreznom politikom. U pojedinim segmentima rast plaća vezan je za manjak radne snage", napomenuo je ministar finacija.

Koliko će iznositi trošarine na bezalkoholna pića i cigarete i koliko bi mogli poskupjeti ti proizvodi, Marić je rekao da o tome još ne može govoriti jer će se o tome još voditi konzultacije. "To je i na proizvođačima, u konačnici", dodao je Marić.

HUP pozdravlja porezna rasterećenja:

HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma pozdravila je smanjenje PDV-a na 13 posto na pripremu i posluživanje hrane.

"Smanjenje PDV-a za turistički sektor predstavlja najefikasniju mjeru u funkciji povećanja plaća i novih investicija u višu kvalitetu turističkih sadržaja i usluga, a posljedično će se povećati i prihodi državnog proračuna. No, za nas i nadalje ostaje cilj ujednačiti stopu PDV-a na sve ugostiteljske usluge i definirati za turizam PDV u visini 10 posto kako je to u nama konkurentnim mediteranskim zemljama čime bi se postigli još veći efekti na povećanje investicija, zaposlenosti i plaća turističkim radnicima", poručili su.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene