Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesna presuda

Vrhovni sud presudio da odluka banaka o promjenjivim kamatnim stopama na švicarski franak - nije zakonita!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Republike Hrvatske je donio povijesnu presudu - odluka banke o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF nakon 1.siječnja 2013. do 1..siječnja 2014. nije zakonita.

Vrhovni sud je zaključio kako banka u navedenom razdoblju nije uskladila svoje poslovanje glede promjenjivih kamata na kredite u švicarske franke sa Zakonom o potrošačkim kreditima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odluke Vrhovnog suda Udruga banaka: Manipulira se medijima i stvara pritisak na sud, a riječ je o pojedinačnoj presudi Slika nije dostupna Podnose ustavne tužbe Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača

"Iako je banka, sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope", stoji u priopćenju Vrhovnog suda RH. 

Time je naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnovne prešao u imovinu banke, pa osnovanokorisnik kredita zahtjeva vraćanje tog iznosa

Aleksić: Odluka Vrhovnog suda korak u dobrom smjeru, ali ne rješava pitanje prava na preplaćene kamate

Zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić ocijenio je u četvrtak pozitivnom odluku Vrhovnog suda kojom su odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. proglašene nezakonitima, upozorivši međutim kako se ključna odluka o pravu dužnika na preplaćene kamate još uvijek čeka.

"Mi čekamo odluku Vrhovnog suda o tome imamo li nakon konverzije pravo na preplaćene kamate. Ova odluka o tome ne govori zbog toga jer je tužena banka tek u žalbi tražila da se zbog konverzije tužba odbaci, a prema zakonu o parničnom postupku to je bilo kasno", rekao je Aleksić u razgovoru za Hinu.

Vrhovni sud je odlučio o onome o čemu je mogao odlučiti. O konverzijama nije mogao odlučivati jer konverzije nisu mogle biti razmatrane. Zbog toga je odluka o konvertiranim kreditima i dalje na čekanju, napomenuo je.

"Ono što je dobro u ovoj presudi jest činjenica da je Vrhovni sud potvrdio ono što stalno govorimo, a to je da banke nisu imale pravo jednostrano određivati parametre za promjenu kamatne stope, nego su te parametre na temelju zakona morale ugovoriti", istaknuo je nadalje Aleksić.

Vrhovni sud u četvrtak je objavio da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nisu zakonite, jer banke nisu uskladile "svoje poslovanje glede promjenjivih kamata" s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

Na reviziji su bile dvije odluke koje su važne za konverziju, rekao je Aleksić. Tek druga odluka Vrhovnog suda trebala bi donijeti rješenje konvertiranih kredita.

"Dvije odluke su bile na razmatranju, obje se odnose na konvertirane kredite, a druga odluka koja se čeka odnosi se na reviziju jedne negativne presude za potrošača zbog konverzije i tek kad Vrhovni sud tu odluku objavi znat ćemo na čemu smo", pojasnio je.

Udruga Franak i Stranka građanskog i narodnog aktivizma - Snaga pozvali su u siječnju Vrhovni sud da što prije donese odluke o revizijama u vezi s pravom oštećenih dužnika na obeštećenje nakon konverzije kredita u švicarskim francima, s obzirom na to da u lipnju ove godine nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata u slučaju franak. (I.M./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene