Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Poštujte naše znakove"

Početak nove školske godine za 472 tisuće učenika, policija ima poruku za vozače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za 472 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak počinje nova školska godina, u kojoj će više od osam tisuća učenika i dvije tisuće učitelja biti uključeno u eksperimentalni program Škole za život koji se počinje provoditi u 48 osnovnih i 26 srednjih škola.

U školsku godinu 2018./2019. kreće ukupno 320 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 39 tisuća prvašića, dok će srednje škole pohađati oko 152 tisuće učenika.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Prema trenutačnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u prvi razred srednjih škola upisano je oko 38 tisuća učenika, od čega 11 tisuća u gimnazije, a 27 tisuća u strukovne škole.

Omjer upisanih učenika u gimnazije i strukovne škole približno je jednak kao i prošle godine, no ove je godine zabilježen blagi porast interesa za strukovna zanimanja, posebice za neka deficitarna trogodišnja zanimanja u sektoru Turizma i ugostiteljstva – konobar i kuhar, te u sektorima Geologija, rudarstvo, nafta i kemijska tehnologija, Grafička tehnologija i audio - vizualno oblikovanje, Promet i logistika te Šumarstvo, prerada i obrada drva.

Škola za život

Najveća novost u ovoj školskoj godini, eksperimentalna faza kurikularne reforme pod nazivom Škola za život, u 48 osnovnih i 26 srednjih škola donijet će nove metode poučavanja i vrednovanja, koje podrazumijevaju odmicanje od podataka i činjenica prema rješavanju problema i poticanju kritičkoga razmišljanja. Osim toga, uvode se okviri za rad s darovitom djecom te okviri za rad za djecu s poteškoćama.

Škola za život obuhvatit će ukupno 8396 učenika koji će, prema najavama, imati trideset posto lakše torbe, s obzirom na to da eksperimentalni udžbenici naglasak stavljaju na digitalnu komponentu. Učitelji će, pak, njih 2061, koliko ih je uključeno u ovu eksperimentalnu fazu kurikularne reforme, imati znatno više autonomije u poučavanju.

Škola za život primjenjivat će se u prvim i petim razredima osnovnih škola te u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, u sedmim razredima u biologiji, kemiji i fizici, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Premda je uoči početka školske godine bilo najava da eksperimentalni udžbenici neće biti spremni do 3. rujna, većina njih dopremljena je u škole, tijekom sljedećih nekoliko dana trebali bi stići i ostali, a za nastavnike su pripremljeni i pomoćni nastavni materijali.

Obavezna informatika

Sve učenike petih i šestih razreda od ove godine čeka obavezna informatika prema novom kurikulumu za koji su se učitelji i nastavnici educirali od siječnja. Što se tiče opreme škola za nastavu informatike, MZO je u okviru Cjelovite kurikularne reforme opremilo prvih 218 škola u ukupnom iznosu od 10,5 milijuna kuna, a u drugome valu bit će opremljene 673 škole kojima je dodijeljeno 26 milijuna kuna.

Osim toga, u sklopu srednjoškolskoga obrazovanja provodi se eksperimentalni program dualnog obrazovanja za četiri kvalifikacije – prodavač, staklar, dimnjačar i kozmetičar u ukupno 11 škola.

Ove školske godine nastava će trajati do 14. lipnja, osim za maturante kojima nastava završava 22. svibnja. Prvo polugodište traje do 21. prosinca 2018., a drugo polugodište počinje 14. siječnja 2019.

Poziv vozačima da budu oprezni

Kao i dosadašnjih godina na hrvatskim prometnicama s početkom školske godine počinje i preventivno-edukativna akcija "Poštujte naše znakove" u sklopu koje će policijski službenici na prometnicama, u zonama škola, pojačano nadzirati promet.

Osim toga, policijski će službenici organizirati kraća obraćanja prvašićima u svim osnovnim školama, a vozače pozivaju na pojačan oprez u blizini škola i na prilaznim pravcima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene