Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapelo u ministarstvu

Plan koji je naišao na poteškoće, ali ne novčane: Ovaj projekt mogao bi zaposliti 20.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do dizala u stambenoj zgradi – putem europskih fondova. Bio je to plan umirovljenika koji su prikupili sve podatke i za pomoć se obratili europarlamentarki Biljani Borzan. No naišli su na poteškoće, i to ne novčane.

Zgrada bez dizala ima više od 16 tisuća, što najviše muči umirovljenike. Njihovu su ugradnju planirali sufinancirati iz europskih fondova.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja" Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

"Program je financijski težak 500 milijuna eura, na 4 godine, 13.500 dizala. Prosječna cijena po dizalu iznosi 250 tisuća s porezom", govori Želimir Manenica, koordinator umirovljenika HP-a i HT-a.

Sve je zapelo u Ministarstvu regionalnog razvoja, kaže hrvatska europarlamentarka kojoj su se umirovljenici obratili za pomoć.

"Činjenica je da sam na svaki njihov odgovor slala pitanje u europsku komisiju i svaki put odgovoreno mi je da se to može, da će komisija odobriti, samo je važno da država članica uputi takav zahtjev", govori Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Baš su dizala jedan od najčešćih upita pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, pa je projekt podržala i ona.

"Na taj način osiguravamo pravo na nesmetano kretanje i uključivanje osoba, da svi zajedno imamo jednak oblik života u zajednici", smatra Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

A zajednica bi od ovakva projekta itekako imala koristi. Osim što bi mogao poboljšati kvalitetu života, projekt bi se mogao odraziti i na gospodarstvo jer bi na njemu trebalo biti zaposleno 20 tisuća ljudi.

I još 300 na održavanju dizala. No bez ministarstva Gabrijele Žalac, od svega, neće biti ništa.

"Svaki građanin koji se nađe na dnu stepeništa i ide do svoga stana, neka se sjeti da može imati dizalo, ali zbog Ministarstva se to ne događa", govori Borzan.

Na pitanje zašto je to tako, u Ministarstvu kažu kako će u budućnosti kroz izmjene operativnog programa uvesti poseban natječaj za dizala, no nisu precizirali kada. Dodaju da se sada u sklopu energetske obnove zgrada može sufinancirati ugradnja dizala. Dakle, ako hoćete dizalo, obnovite fasadu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene