Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo europskih fondova otvorilo je sedam natječaja vrijednih gotovo dvije milijarde kuna, a ministarstvo prometa dobilo zeleno svjetlo za velike prometne projekte.


Iz europskih fondova stižu stotine milijuna eura za hrvatske bolnice, domove zdravlja, centre za socijalnu skrb te izgradnju pruga, mostova i morskih luka.

Vezani članci Tomislav Tolušić izašao iz zatvora - 8 FOTO/VIDEO Bivši ministar Tolušić izašao iz Remetinca Slika nije dostupna U Osijeku bespovratne potpore regionalnim razvojnim agencijama

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić najavio je u ponedjeljak kako će tijekom dana biti objavljeno sedam natječaja za povlačenje sredstava iz EU fondova za projekte na području zdravstva, socijalne skrbi i e-usluga u sklopu Operativnog plana "Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020."

Riječ je o sredstvima u iznosu od gotovo dvije milijarde kuna, a prijave na natječaje počinju 1. rujna, dok se sklapanje prvih ugovora očekuje do kraja godine, rekao je Tolušić na konferenciji za novinare. U natječajima značajno je pojednostavljena procedura i smanjen broj potrebne dokumentacije, dodao je.

Natječaji u zdravstvu vrijedni milijardu kuna

Na području zdravstva natječaji obuhvaćaju nabavku opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, projekte izgradnje i uređenja objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP) te izgradnju i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, u vrijednosti oko milijardu kuna, koje je zaustavio ministar zdravlja Dario Nakić najavivši njihovu reviziju.

Tolušić pak kaže kako ni jedan projekt nije zaustavljen već je natječaje trebalo ponovno provesti jer u prethodnima nije poštovana procedura, zbog čega je Europska komisija najavila da ih neće prihvatiti.

Na natječaj za nabavu opreme u primarnoj zaštiti, za što će se moći povući 171 milijun kuna, mogu se javiti domovi zdravlja i liječnici koncesionari u 18 županija, koje će provoditi natječaj.

Na natječaj za poboljšanje pristupa hitnoj medicinskoj skrbi, vrijedan 173 milijuna kuna, moći će se javiti sedam bolnica koje još nemaju uređene OHPB-e, a to su KBC-i Sestre milosrdnice, Osijek i Split te županijske bolnice u Dubrovniku, Sisku, Varaždinu i Bjelovaru.

Pravo prijave na natječaj za izgradnju i rekonstrukciju dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija, vrijedan 725 milijuna kuna, dobit će 28 bolnica koje će za svoj projekt moći dobiti maksimalno po 50 milijuna kuna, rekao je Tolušić.

Iz EU fondova 80 posto sredstava

Istaknuo je kako se realizacijom EU projekata u zdravstvu želi smanjiti upućivanje pacijenata u bolnice i poboljšati kvaliteta usluga i produktivnosti bolnica. Zbog toga je iz EU sredstava predviđena kupnja 13 novih CT uređaja, jednog linearnog akceleratorai četiri digitalna mamografa.

Na natječaje će se moći prijaviti svi koji imaju važeće građevinske dozvole, time će dobiti mogućnost da iz EU fondova povuku 80 posto sredstava, 10 posto sredstava osigurat će Ministarstvo, a ostatak će morati financirati sami.

Natječaji će biti raspisani i za tri projekta s područja socijalne uključenosti osoba s invaliditetom, djece i mladih, te centara za socijalnu skrb s ciljem deinstitucionalizacije skrbi o tim skupinama, u ukupnoj vrijednosti od oko 250 milijuna kuna. Na natječaj će se moći javiti 28 centara socijalne skrbi iz cijele Hrvatske, a sredstva će se moći iskoristiti za građevinske radove, obnovu, nabavu vozila i edukaciju.

Kroz natječaj s područja e-usluga, u vrijednosti oko 620 milijuna kuna, namjeravase razviti petnaestak e-servisa za građane i povećanje korištenja e-uprave za 30 posto.

Izgubljeno vrijeme iz Operativnog plana 2007.-2013.

Tolušić je ocijenio kako je kod povlačenja sredstava iz EU-a izgubljeno vrijeme iz Operativnog plana 2007.-2013. godine, koji završava ove godine, jer se nije uspjelo povući oko 150 milijuna eura. Smatra da je potrebna relokacija sredstava iz Operativnog plana 2014.-2020. kako bi se uspjelo povući što više novca, s obzirom da mnogi projekti nisu spremni.

"Recimo, tko god kaže da ima spremne programe za željeznicu, taj laže. Za željeznicu imamo 900 milijuna kuna na raspolaganju, a projekta praktični niti jednog", ustvrdio je Tolušić koji odgovornim za to smatra svoje prethodnike u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova i Hrvatske željeznice.

"Ti su se projekti trebali početi pripremati u zadnjih 8 do 10 godina. Ja tu ne krivim samo prošlu Vladu. U željeznici, osim pruge Dugo Selo-Križevci koji smo konačno uspjeli ugovoriti, nemamo ni jedan realni projekt s građevinskom dozvolom", kazao je Tolušić i naglasio da treba izraditi još niz projekata kako bi se eventualno 2019. i 2020. za njih mogao povući novac iz EU fondova. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju