Obavijesti Video Pretražite Navigacija
razgovarali o predsjedanju EU-om

Andrej Plenković se u Berlinu sastao s Angelom Merkel: "Njemačka vidi Hrvatsku kao dio trokuta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu gdje su razgovarali o predsjedavanju Vijećem EU-a, proširenju te raspodjeli financijskih sredstava.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon maratonske saborske rasprave i jutrošnje sjednice Vlade, otišao je u Berlin k Angeli Merkel. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović javlja kako su razgovarali o više tema, jedna od njih bila je datum početka pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet" Ivana Petrović Premijer otvara Zeleni sajam Ivana Petrović analizira sastanak Plenkovića i Merkel: "Glavne teme bit će klima, Zapadni Balkan i gospodarstvo"

"Neće to lako ići, kancelarka Merkel potvrdila je da se Njemačka protivi razdvanjaju tih dviju zemalja, nije rekla zašto", javlja Petrović.

Neslužbeno, ona smatra da bi bila loša vijest i za Sjevernu Makedoniju da dobije sama datum početka dugih i kompliciranih pregovora, prije svega zbog velikog udjela albanskog stanovnitšva u Sj. Makedoniji. Francuski predsjednik Macron pak ima dijametralno suprotno mišljenje, on je benevolentan prema Sjevernoj Makedoniji, a za Albaniju ne želi ni čuti.

"Njemačka vidi Hrvatsku kao dio trokuta, kao tampon zonu, zajedno s Austrijom i Slovenijom, između zemalja Višegradske skupine i Zapadnog Balkana za kojeg je zabrinuta", javlja Petrović.

Plenković i Merkel iza zatvorenih vrata razgovarali su gotovo sat vremena.

Glavna tema bila je predsjedanje Vijećem Europske unije. Oko jednog od prioriteta hrvatskog predsjedanja apsolutno se slažu - proširenja. Samit sa zemljama zapadnog Balkana, koji će se održati u svibnju, oboje smatraju važnim.

"Treba biti političkog karaktera, koji mora pripremati te zemlje postupno, uz osvježenu metodologiju pregovaračkog postupka za pristupanje na način da znamo točno kuda i kojom dinamikom će se te države, uz ispunjavanje kriterija kretati prema EU", rekao je Plenković.

"Pitanje otvaranja pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije stoji na dnevnom redu i bio bi važan znak kada bismo mogli napredovati u tome", smatra Merkel.

Malo manje se slažu oko raspodjele europskih financijskih sredstava, jer Njemačka spada u skupinu razvijenijih članica. No, dvoje političara poručuju kako će kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje sigurno biti postignut. Plenković i Merkel sljedećih mjeseci najavljuju usku suradnju, s obzirom na to da u lipnju predsjedanje preuzima Njemačka.

"Ne sumnjam da ćemo dobro surađivati, u prošlosti smo isto tako dobro surađivali", kaže Merkel.

Dvije zemlje povezuje i mobilnost građana. Brojni Nijemci u Hrvatskoj ljetuju, a naši državljani tamo žive.

O motivima iseljavanja mladih Plenković je govorio u intervjuu njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Izjavio je da mladi ne napuštaju Hrvatsku jer im je dosta korupcije i nepotizma, nego zato što žele u kratkom roku poboljšati svoje financije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene