Premijer Andrej Plenković u četvrtak će u Berlinu otvoriti Zeleni sajam i sastati se s kancelarkom Angelom Merkel. O čemu će razgovarati, analizira urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.


Visoke domaće političke temperature premijer Andrej Plenković u četvrtak će zamijeniti ozračjem Berlina i susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Otvorit će i Zeleni sajam - vodeći sajam poljoprivrede, kojem je Hrvatska ove godine zemlja partner.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković: ''Mjere Vlade usmjerene su na spašavanje ljudskih života i očuvanje ekonomskog poretka'' Andrej Plenković Vlada donijela važnu odluku za one kojima je zabranjen rad, zaraženi Plenković vodio sjednicu od kuće: ''Sankcije su nužne''

Središnja tema susreta Plenkovića i Merkel bit će hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. U Berlinu je urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović koja je objasnila da će glavni naglasci biti klima, Zapadni Balkan i gospodarstvo.

"U Njemačkoj stranka Zelenih jako raste. Raste joj rejting što znači da je društvo postalo jako osjetljivo na tu temu. Administracija Angele Merkel polaže puno pažnje tzv. Green dealu", objasnila je Petrović. 

Dodala je da Nijemci središnjom točkom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a smatraju temu Zapadnog Balkana. Zanima ih, kaže Petrović, kako će Hrvatska kao predsjedateljica uvjeriti Francusku, Nizozemsku i Dansku da otklone svoje rezerve prema dodjeljivanju datuma početka pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"I dok Macron prema Sjevernoj Makedoniji pokazuje određenu dozu razumijevanja, ali prema Albaniji nikako, Berlin smatra da se datum početka vrlo dugih pregovora tim zemljama treba dodijeliti istodobno. Zabrinuti su za sigurnost i smatraju da bi to bilo vrlo loše i za samu Sjevernu Makedoniju zbog velikog udjela albanske manjine u toj zemlji. Iako su svjesni svih albanskih slabosti, od ekstremne korupcije, loše ekonomije, lošeg pravosuđa", rekla je Ivana Petrović i zaključila da će se raspravljati i o gospodarstvu i akcijskom planu iz 2018.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr