Obavijesti Video Pretražite Navigacija
preplaćeni posao

Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe, među njima i aktualni državni dužnosnik

Gabrijela Žalac i još tri osobe uhićene su danas zbog afere Softver iz vremena kad je bila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a. Među uhićenima je i jedan aktualni državni dužnosnik.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su danas uhićene četiri osobe, među kojima su "bivša državna dužnosnica i aktualni državni dužnosnik". Prema neslužbenim informacijama, riječ je o Gabrijeli Žalac, bivšoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU-a i aktualnoj članici predsjedništva HDZ-a te Tomislavu Petricu, ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU).

Istražitelji su tijekom jutra pretražili dom obitelji Žalac u Vinkovcima. Pretres je završio malo prije 13 sati, nakon čega su odvezli bivšu ministricu. 

Tome je prethodio incident koji je izazvao njezin suprug Mario. On se u jednom trenutku obratio novinarima koji su stajali na cesti preko puta kuće te im počeo ironično dovikivati "hvala" i "sve najbolje". U jednom trenutku se obratio Dragi Hedlu, novinaru portala Telegram, kojem je poručio da zna sve o njemu i da upali svijeću za Sisvete. 

Pročitajte i ovo Mario Žalac prijetio novinarima privedena bivša ministrica Pogledajte kako je muž Gabrijele Žalac prijetio novinarima, držao ga policajac: "Znam sve o vama! Zapalite svijeću!"

U priopćenju MUP-a jutros je priopćeno da policajci PNUSKOK-a u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u RH finaliziraju kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

"Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja", priopćeno je iz MUP-a.

O cijelom slučaju oglasio se i Ured europskog javnog tužitelja sličnim priopćenjem. 

"Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", priopćeno je iz Ureda europskog javnog tužitelja. 

Afera Softver

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je prije dvadesetak dana da se provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Navodno se istražuju sumnje na preplaćeni posao izrade softvera, koji je Telegram otkrio još 2019. godine. Sada doznajemo da je policija prije nekoliko tjedana, 27. rujna, ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres te su zaplijenili dio računalne opreme i dokumentaciju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U zgradi bio i OLAF Policija češlja Ministarstvo regionalnog razvoja: Sumnjiv posao izrade softvera iz mandata Gabrijele Žalac

Pročitajte i ovo Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 2 Neslužbeno doznajemo Afera Vjetroelektrane sve neugodnija za Gabrijelu Žalac: Rimac je na jedrenje koje joj je navodno plaćeno kao mito povela i bivšu ministricu?

Riječ je o poslu koji je tvrtka Ampelos 2018. godine dobila od Ministarstva regionalnog razvoja, a Ampelos je za razvoj Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem potpisao ugovor vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Na taj projekt najprije je planirano utrošiti 5,76 milijuna kuna, no vrijednost je ipak procijenjena na 9,86 milijuna kuna, a na kraju se iznos popeo na 13 milijuna bez PDV-a. U poslovnim knjigama Ampelosa stoji da je trošak izrade sustava iznosio 2,9 milijuna kuna.

Jandroković iznenađen

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, nije htio komentirati najnovije informacije oko Žalac. Jandrokovića su za komentar zatražili novinari na konferenciji koju je održao nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

"Nemam nikakvih informacija, naravno da me iznenađuje. Bio sam dosad na sjednici Predsjedništva. Nemojte očekivati od mene da sad išta komentiram", rekao je Jandroković. 

Grbin: Da se u ovu priču nije upetljao OLAF

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac, aktualne članice Predsjedništva HDZ-a.

''Mi iz SDP-a smo na to dugo ukazivali, a svojedobno smo pokrenuli i postupak njenog opoziva. Premijer Plenković tada ju je snažno branio i nije vidio ništa sporno u njenom radu. Ovo što danas vidimo nije ništa novo, jer je afera objavljena još 2019. godine. Žao nam je što nadležna tijela nisu postupala brže. Da se u ovu priču nije upetljao OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara, vjerojatno bismo još dugo čekali da se protiv Gabrijele Žalac pokrene postupak. To je najbolji pokazatelj katastrofalnog stanja u hrvatskom pravosuđu'', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene