Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova lica nove inicijative

Neki novi, neki stari: Evo što od mandata očekuju naši zastupnici u Europskom parlamentu

Na konstituirajućoj sjednici sudjelovalo je i 11 hrvatskih zastupnika Foto: Dnevnik.hr)
Na konstituirajućoj sjednici sudjelovalo je i 11 hrvatskih zastupnika Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Na konstituirajućoj sjednici sudjelovalo je i 11 hrvatskih zastupnika Foto: Dnevnik.hr) Na konstituirajućoj sjednici sudjelovalo je i 11 hrvatskih zastupnika Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Tonino Picula (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U Strasbourgu je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Europskog parlamenta.

Na konstituirajućoj sjednici sudjelovalo je i 11 hrvatskih zastupnika. Oni koji su i prije bili u Strasbourgu namjeravaju nastaviti s uhodanim radom, dok nova lica žele pokrenuti neke nove inicijative, a zajedničko im je da ističu rad za hrvatske interese. Evo što su rekli neki od njih.

Pročitajte i ovo Mislav Kolakušić, Dubravka Šuica, Valter Flego, i Predrag Fred Matić (Foto: Dnevnik.hr) Njih 11 Hrvatski eurozastupnici pakiraju kovčege i odlaze u Bruxelles: ''Hrvatska se iz Hrvatske više spasiti ne može'' Policija u Strasbourgu (Foto: AFP) strasbourg pun policije Hrvatski europarlamentarci zabrinuti i u šoku: ''Zaspala sam u 3 ujutro, a u 7 su me probudile sirene''

"Želimo sa svakim našim danom i ovdje i u Strasbourgu i u Bruxellesu, ali isto tako i u Hrvatskoj utjecati da se u kreiranju europskih politika i ovdje u europskom parlamentu čuje hrvatski glas i da interesi hrvatskih poduzetnika, hrvatskih studenata, hrvatskih ljudi budu zastupljeni na najbolji mogući način", rekao je Karlo Ressler.

"Iza mene je određeni kontinuitet aktivnosti i vjerujem da će mandat koji upravo danas počinje biti na neki način nastavak onih aktivnosti koje sam radio proteklih šest godina i u kojem sam nastojao doprinositi artikulaciji politici europskog parlamenta u sferi vanjske politike", rekao je Tonino Picula.

"Mi gdje jesmo uvijek beskompromisno zastupamo interese hrvatskih građana, naših birača. Bavit ćemo se temama sada nakon izbora o kojima smo govorili prije izbora u našoj kampanji. Recimo tu je borba protiv korupcije, zaštita zviždača, porijeklo imovine na europskoj razini. Zatim tu je recimo zaštita okoliša, zabrana korištenja glifosata", izjavio je  Ivan Vilibor Sinčić

Konstitutivna sjednica novog saziva EP-a

Deveti saziv Europskog parlamenta rad, kao i u prethodnom sazivu, počinje sa 751 zastupnikom, a njihov će se broj smanjiti na 705 nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Hrvatska u devetom sazivu Europskog parlamenta za sada ima, kao i u osmom, 11 zastupničkih mjesta, a po odlasku britanskih zastupnika hrvatskim europarlamentarcima će se pridružiti i dvanaesta zastupnica, Romana Jerković iz SDP-a.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ima kao i u prethodnom sazivu četvero zastupnika, Dubravku Šuicu, Željanu Zovko, kojima je ovo treći odnosno drugi mandat, te Karla Resslera i Tomislava Sokola kojima je ovo prvi europarlamentarni mandat.

SDP je u devetom sazivu povećao broj svojih zastupnika te se u EP vraćaju Biljana Borzan i Tonino Picula, a pridružuju im se Predrag Matić i, naknadno, Romana Jerković.

IDS je u prethodnom sazaivu imao jednog zastupnika, Ivana Jakovčića, a u novom će ge zamijeniti Valter Flego.

U redovima Europskih konzervativca i reformista ostala je Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke izabarana na listi Hrvatskih suverenista.

Odlaskom Davora Škrleca koji je u Europski parlament došao s liste Oraha, Hrvatska više nema zastupnika u grupaciji Zelenih čiji će utjecaj, s obzirom na dobre izborne rezultate, u novom sazivu biti snažniji.

Suprotno od prošlog saziva u kojem su svi hrvatski zastupnici bili raspoređeni po zastupničkim klubovima, u devetom sazivu Hrvatska će imati dvojicu neovisnih zastupnika, Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida.

Za osnivanje kluba zastupnika u Europskom parlamentu potrebno je najmanje 25 zastupnika iz najmanje jedne četvrtine država članica, odnosno najmanje sedam članica da se zastupnički klubovi mogu osnivati i kasnije tijekom mandata Parlamenta. (Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Aktualno Barca pred realizacijom spektakularnog transfera: Messi će konačno dobiti veliko pojačanje za napad na Ligu prvaka Antoine Griezmann i Lionel Messi (Foto: AFP) Antoine Griezmann i Lionel Messi (Foto: AFP) Foto: Afp Antoine Griezmann (Foto: AFP) Antoine Griezmann (Foto: AFP) Foto: Afp Mbappe, Neymar, Pogba i Griezmann (Foto: AFP) Mbappe, Neymar, Pogba i Griezmann (Foto: AFP) Foto: Afp Antoine Griezmann, Clement Lenglet i Lionel Messi (Foto: AFP) Antoine Griezmann, Clement Lenglet i Lionel Messi (Foto: AFP) Foto: Afp Antoine Griezmann (Foto: AFP) Antoine Griezmann (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Antoine Griezmann i Luka Modrić (Foto: AFP) Nogomet Barca pred realizacijom spektakularnog transfera: Messi će konačno dobiti veliko pojačanje za napad na Ligu prvaka 1/7 >>  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene