Čelnici zemalja članica Europske unije na izvanrednom summitu nakon višednevnih pregovora napokon su se dogovorili o novim čelnim ljudima Europske unije.

Galerija


20:57 Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je u utorak zadovoljstvo dogovorom o paketu novih imena za vodeće dužnosti u europskim institucijama te činjenicom da nitko nije glasovao protiv.

Vezani članci Brexit, ilustracija Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska Humanitarna pomoć - 1 EU daje globalno rješenje za COVID-19

"Dogovorili smo cijeli paket prije prve sjednice Europskog parlamenta. Prije pet godina trebala su nam tri mjeseca za odluku, a opet su neki čelnici bili protiv. Ove godine to je trajalo tri dana i nitko protiv", rekao je Tusk na konfernciji za novinare nakon završetka summita, koji je bio posvećen raspodjeli vodećih dužnosti.

Sve zemlje članice glasovali su za predloženi paket, osim Njemačke koja je bila suzdržana jer je joj za to trebao dogovor unutar vladajuće koalicije, koju čine CDU i SPD.Tusk je dodao da je kancelarka Angela Merkel "osobno podržala cijeli paket".

"Predložena Ursula von der Leyen najavila je da namjerava imenovati Fransa Timmermansa i Margrethe Vestager za najviše rangirane potpredsjednike Europske komisije", rekao je Tusk, dodajući kako očekuje da će Von der Leyen osigurati odgovarajuću zemljopisnu ravnotežu u slaganju ekipe potpredsjednika.

"Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije. Savršena spolna ravnoteža i vrlo sam sretan zbog toga. Napokon, Europa je ženskog roda. Mislim da je vrijedilo čekati ovakav ishod", rekao je Tusk.

19:04 Donald Tusk je objavio kako se Europsko vijeće dogovorilo oko budućih vodećih ljudi institucija Europske unije.

Za predsjednicu Europske komisije predlaže se Ursula von der Leyen. Za predsjednika Europskog vijeća izabran je Charles Michel, a za predsjednicu Središnje europske banke Christine Lagarde.

Za visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku predložen je Josep Borrell Fontelles.

18:45 Manfred Weber se neće kandidirati za predsjednika Europskog parlamenta, javlja Financial Times pozivajući se na stranačke izvore. 

17:54 Određena je nova stanka do 18.30 sati

17:50 Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je objavio tvit s porukom "Sve smo bliže i bliže" čime je nagovijestio kako bi rješenje konačno moglo biti na pomolu.

17:00 S najnovijim informacijama iz Bruxellesa se u vijestima u 17 javio reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

"Dobra vijest je što su se čelnici nakon 6 sati konzultacija okupili i nastavili radni ručak. Ovo je treći dan zasjedanja. Očigledno je da raspravljaju o prijedlogu da predsjednica Komisije postane Njemica Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Belgijanac Charles Michel, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Slovak Maroš Šefčovič ili Španjolac Josep Borrell.

Von der Leyen, njemačka ministrica obrane, dolazi iz redova Europske pučke stranke (EPP), belgijski premijer u odlasku Charles Michel je liberal, dok su Šefčovič i Borell socijaldemokrati. Njemica Ursula von der Leyen prihvatljiva je i Višegradskoj skupini. Timmerman je dao ostavku na zastupničko mjesto, on bi trebao biti prvi potpredsjednik Komisije.

Socijalisti se bune jer ne žele da mandat predsjednika Europskog parlamenta bude podijeljen između Europske pučke stranke i socijaldemokrata. I to je jedini, čini mi se za sada prijepor koji bi se trebao riješiti do 18 sati. Tada grupacije imaju sastanke, a do 22 sata trebaju se iznijeti prjedlozi za čelna mjesta.

Najveći gubitnik ovog summita je zapravo Manfred Weber, za kojeg se traži utješna nagrada. Vjerojatno će biti samo zastupnik u EU parlamentu, a do jučer je izrazito visoko kotirao".

16:22 Počeo je radni ručak, objavio je na Twitteru Tuskov glasnogovornik Preben Aamann. Radni ručak/summit je trebao započeti u 11h, zatim je pomaknut na 13h, potom na 14h, da bi počeo oko 16:30.

 15:32 Pregovori još uvijek nisu počeli, Donald Tusk na svom je Twitteru objavio da se konzultacije nastavljaju.

15:18 Trenutačno se provjerava mogućnost za prolaz novog paketa prema kojem bi predsjednica Komisije postala Njemica Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Belgijanac Charles Michel, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Slovak Maroš Šefčovič ili Španjolac Josep Borrell, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Mandat predsjednika Europskog parlamenta bio bi podijeljen između Europske pučke stranke i socijaldemokrata. Prve dvije i pol godine predsjednik bi bio Nijemac Manfred Weber, a drugoj polovici Bugarin Sergej Stanišev.

Po tom prijedlogu mjesto predsjednice Europske središnje banke pripalo bi Francuskinji Christine Lagarde, koja dolazi iz francuske strance Republikanci koja je član EPP-a.

Spitzenkandidat socijaldemokrata Frans Timmermans dobio bi istu poziciju koju ima i danas, onu prvog potpredsjednika Komisije.
Iza toga prijedloga navodno stoje Njemačka i Francuska.

Novi čelnici Europske unije (Foto: Twitter/Donald Tusk)
Bojko Borisov i Andrej Plenković (Foto: EBS) Foto: EBS

14:30 Nastavak službenih pregovora ponovno je pomaknut, za 15:15.

14:00 S najnovijim informacijama iz Bruxellesa se javio reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. Na pitanje gdje je zapelo, koja su imena u igri te koliko je ovaj prijedlog bugarskog premijera ozbiljan, Bago je kazao: "Čini se da je to uobičajena šala bugarskog premijera. I hrvatski izvori tvrde kako takvo što ne dolazi u obzir. Na stolu predsjednika Tuska, a on obavlja konzultacije, novi je prijedlog pučana. Prema tom prijedlogu, šefa Europske komisije dali bi pučani, mjesto šefa Europskog parlamenta dijelio bi se između pučana i socijalista, Europsko vijeće preuzeli bi liberali, a mjesto Visokog povjerenika za vanjsku politiku i sigurnost dobili bi socijalisti.

Kao najozbiljnija kandidatkinja za novu šeficu Europske komisije spominje se njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, no ostaje pitanje hoće li socijalisti i liberali na takvo što pristati. Još jučer je Timmermans bio kandidat za šefa Europske komisije", kazao je Bago.

 "Ono što je sigurno za sada - već su osigurani prostori za večeru. Također, u Europskom parlamentu pomaknuti su svi rokovi za isticanje kandidata za novog predsjednika, sada je novi rok do 22 sata, što znači da i u Parlamentu žele čuti jesu li se i što u Bruxellesu dogovorili. No, ako iza 22 sata nema dogovora ovdje u Bruxellesu, europski parlamentarni zastupnici morat će isticati svoje kandidature. Hoće li to biti Manfred Weber ili netko drugi, ne zna se, no novi, posljednji prijedlog pučana je na stolu. Koliko je on vjerodostojan, koliko će on zadovoljiti socijaliste i liberale, i biti konačni prijedlog, u ovom je trenutku teško reći.

Jučer je nekoliko prijedloga bilo gotovo usvajano pa su padali, vjerojatno će tako biti i s ovim. Ono što je zanimljivo kod premijera Plenkovića jest da je danas bio iznimno pomirljiv, suzdržan u bilo kakvim ocjenama kako bi mogao završiti ovaj europski summit", kazao je Mislav Bago u javljanju uživo u Vijesti u 14 sati. 

13:11 Nastavak pregovora ponovno je pomaknut, za 14 sati, objavio je Tuskov glasnogovornik Preben Aamann na Twitteru. Traju konzultacije kod Tuska. 

11:59 Početak službenog sastanka pomaknut je za 13 sati, a dotad Tusk nastavlja konzultacije. Čelnici država i vlada EU-a kratko su se susreli oko 11:30 te na stol dobili novi prijedlog podjele vodećih mjesta u institucijama EU-a. Kako javlja reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago, prijedlog je sljedeći: Europsku komisiju dobili bi pučani, Europsko vijeće liberali, Europski parlament dijelili bi pučani i socijalisti, svaki po 2,5 godine, a Visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost dobili bi socijalisti.

"Taj je prijedlog usuglašen među pučanima, no pitanje je hoće li na to pristati šefovi država i vlada koji su socijalisti i liberali. Iz ovoga je jasno da bi Weber bio šef Europskog parlamenta te da su oni pobunjenici koji su tražili da spitzenkandidat bude na čelu Komisije od toga odustali, jer ako bi Komisiju dobili pučani, to neće biti Weber", rekao je Bago.

11:30 Pred novinare je izašao i Andrej Plenković: "Mislim da je sazrelo vrijeme da se nakon svih pregovora naprave određeni pomaci. Mi smo uvijek za rješenje koje je dobro i koje ne dijeli", kazao je. Na pitanje je li Timmermans takvo rješenje, rekao je: "Vidjet ćemo". Na dodatno pitanje podržavaju li i dalje Manfreda Webera, kazao je tek: "Vidjet ćete".

Komentirao je i izjave Zorana Milanovića: "Bilo bi mu bolje da šuti nego da komentira nešto o čemu ne zna ništa".

11:23 Bugarski premijer Bojko Borisov je u dolasku na pregovore upitan misli li da ako Kristalina Georgieva ne prođe, funkciju može dobiti Andrej Plenković. Odgovorio je kratko i kroz osmijeh: "Može, važi!". Kazao je da je na sastanku EPP-a predložio Plenkovića za šefa Komisije, ali i to je rekao kroz osmijeh. "Ovih dana svi predlažu nekoga. Evo, sad imate još jednu opciju".

11:06 Kako se doznaje, početak pregovora odgođen je za 11:30 zbog sastanka EPP-a.

10:50 Svi će morati raditi kompromise ako se želi postići sporazum o imenovanju novog vodstva europskih institucija, izjavila je u  njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na treći dan summita u Bruxellesu.

"Svi moraju shvatiti da moraju malo promijeniti (stajališta)", kazala je Merkel novinarima. "Ja to svima govorim. Tada će postojati izgledi za postizanje dogovora, a to je duh u kojemu ću raditi - veseo i odlučan."

Višegradska skupina (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, kategorički je protiv nominiranja nizozemskog socijalista Fransa Timmermansa na dužnost predsjednika Komisije, izjavio je češki premijer Andrej Babiš.

"Timmermans neće proći", rekao je Babiš po dolasku na nastavak razgovora u Bruxellesu. "Ne razumijem zašto čelnici Francuske, Španjolske, Nizozemske i Njemačke tijekom 21 sata nisu shvatili da Višegradska skupina samo želi postići da taj čovjek ne postane čelnik Europske komisije", dodao je on, prenosi Hina.

10:17 Dok se čeka rezultat pregovora u Bruxellesu, danas je u Strasbourgu počela plenarna sjednica novog saziva Europskog parlamenta, čime se aktivira mandat zastupnicima u novom sazivu tog tijela.

Do utorka navečer krajnji je rok za predaju kandidatura za novog čelnika EP-a. Zeleni su za svoju kandidatkinju predložili Ska Keller.

Zastupnici iz stranke Nigela Faragea Brexit okrenuli su leđa tijekom izvođenja europske himne, Ode radosti, javlja Independent.

Na konstituirajućoj sjednici sudjelovalo je i 11 hrvatskih zastupnika. Novinari Dnevnika Nove TV pitali su ih što će raditi sljedeće četiri godine.

"Želimo sa svakim našim danom i ovdje i u Strasbourgu i u Bruxellesu, ali isto tako i u Hrvatskoj utjecati da se u kreiranju europskih politika i ovdje u europskom parlamentu čuje hrvatski glas i da interesi hrvatskih poduzetnika, hrvatskih studenata, hrvatskih ljudi budu zastupljeni na najbolji mogući način", kazao je Karlo Ressler, zastupnik HDZ/EPP-a.

"Iza mene je određeni kontinuitet aktivnosti i vjerujem da će mandat koji upravo danas počinje biti na neki način nastavak onih aktivnosti koje sam radio proteklih šest godina i u kojem sam nastojao doprinositi artikulaciji politici europskog parlamenta u sferi vanjske politike", otkrio je Tonino Picula, zastupnik SDP/S&D-a.

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik Živog zida istaknuo je: "Mi gdje jesmo uvijek beskompromisno zastupamo interese hrvatskih građana, naših birača. Bavit ćemo se temama sada nakon izbora o kojima smo govorili prije izbora u našoj kampanji. Recimo tu je borba protiv korupcije, zaštita zviždača, porijeklo imovine na europskoj razini. Zatim tu je recimo zaštita okoliša, zabrana korištenja glifosata".

--------------------------

Nastavljaju se pregovori o čelnim ljudima europskih institucija, koji su počeli još u nedjelju. Po okončanju sastanaka predviđena je presica predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Podsjetimo, čelnici EU-a okupili su se još u nedjelju u 18 sati, a nakon toga su vođene intenzivne bilateralne i multilateralne konzultacije te je plenarna sjednica počela tek oko 21:30. Međutim, trajala je samo do 23, kada su ponovno počele bilateralne konzultacije koje su trajale sve do jutra. Nakon sat vremena pauze, razgovori su nastavljeni na radnom doručku. Kako su razgovori tekli, možete pogledati OVDJE.

U ponedjeljak je kružilo nekoliko kombinacija nove kadrovske križaljke. Po jednoj od varijanti novi bi predsjednik Europske komisije bio nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans, Europska pučka stranka dobila bi dvije pozicije – predsjednicu Europskog vijeća Bugarku Kristalinu Georgievu i predsjednika Europskog parlamenta Manfreda Webera, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku bio belgijski premijer, liberal Charles Michel, a danska liberalka Margrethe Vestager prva potpredsjednica Komisije. (D.B./Hina)

Nagrađivani doktor iz Finske se vratio u Hrvatsku i napravio nešto ravno čudu: "Uvijek sve radim obrnuto..."