Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje NATO saveza

Rusija jača protuzračnu obranu na granici s Finskom: "U skladu s povećanom razinom prijetnje"

Rusko - finska granica
Rusko - finska granica Foto: Afp
Rusija, stekavši nova iskustva u ratu u Ukrajini, namjerava reformirati svoju protuzračnu obranu, koju će također ojačati kao odgovor na pristupanje Finske NATO savezu, rekao je zapovjednik u ruskim zračno-kozmičkim snagama VKS.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela 24. veljače prošle godine i koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", pretvorila se u mukotrpno topničko ratovanje uz raširenu primjenu bespilotnih letjelica i projektila, čime se ispituju protuzračne sposobnosti obiju zemalja.

General Andrej Demin, zamjenik šefa zračno-kozmičkih snaga je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u novinama Crvena zvijezda rekao da se ruska protuzračna obrana suočila s nizom izazova zbog ukrajinskih napada.

Rusija je rasporedila više od 50 pokretnih radarskih postaja, zrakoplov A-50 za rano upozoravanje i kontrolu patrolira 24 sata dnevno, a rakete i protuzračni sustavi u područjima pored Ukrajine ojačani su, kazao je Demin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Finska u NATO-u Putin je bijesan, a stručnjaci upozoravaju na idući potez Rusije koja cilja jednu regiju

Protuzračne jedinice u ukrajinskim pokrajinama pod ruskom kontrolom raspoređene su radi obrane ključnih instalacija, a Rusija je povećala proizvodnju sustava protiv dronova RLK-MC, dodao je.

Reforme "su nesumnjivo u planu i bit će implementirane", kazao je Demin. "Svrha predstojećih promjena je razvoj oružanih snaga, usmjeren prema poboljšanju protuzračnog sustava Ruske Federacije", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Pekka Haavisto i Jens Stoltenberg proširenje Saveza Finska i službeno postala 31. članica NATO-a, Kremlj: "To je napad na našu sigurnost"

Demin je napomenuo da će Moskva također ojačati svoju obranu nakon što se Finska, koja je dijeli 1300 kilometara dugu granicu s Rusijom, pridružila NATO-u.

"U ovakvim uvjetima, protuzračne snage rješavaju pitanje zaštite državne granice na sjeverozapadu zemlje u skladu s povećanom razinom prijetnje", kazao je Demin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene