Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Finska u NATO-u

Putin je bijesan, a stručnjaci upozoravaju na idući potez Rusije koja cilja jednu regiju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Rusija će rasporediti više nuklearnog oružja na Arktiku nakon što je Finska ušla u NATO, upozoravaju analitičari.

Pridruživanje Finske NATO savezu moglo bi potaknuti Rusiju da poveća svoj nuklearni arsenal stacioniran u arktičkom krugu, upozoravaju analitičari.
Finska se u utorak službeno pridružila Sjevernoatlantskom vojnom savezu i tako postala njegova 31. članica.

Strateški zaokret u Helsinkiju, koji je okončao desetljeća vojne neutralnosti, udvostručio je duljinu kopnene granice saveza predvođenog SAD-om s Rusijom i izazvao ljutito upozorenje o protumjerama Kremlja.

Ruski šef obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da su bjeloruski ratni zrakoplovi nadograđeni tako da mogu nositi ruske nuklearne bojeve glave, dok je predsjednik Vladimir Putin kazao da planira stacionirati taktičko nuklearno oružje u susjednoj zemlji.

Analitičari su također upozorili da će Moskva ulazak Finske u NATO gledati kao na prijetnju poluotoku Kola, gdje se u ruskim vojnim bazama nalazi najveća koncentracija nuklearnog oružja na svijetu.

Pročitajte i ovo Pekka Haavisto i Jens Stoltenberg proširenje Saveza Finska i službeno postala 31. članica NATO-a, Kremlj: "To je napad na našu sigurnost"

Na poluotoku Kola, na kojem se nalazi grad Murmansk, Rusija ima smještenu svoju sjevernu flotu. To uključuje i nuklearne podmornice.

U listopadu 2022. prema norveškim izvješćima Rusija je na poluotoku Kola rasporedila bombardere koji mogu nositi nuklearno oružje. Kasnije su satelitske slike potvrdile već broj bombardera stacioniranih u regiji.

Udvostručit će nuklearno naoružanje u regiji

Ta je regiju od središnje važnosti za nacionalnu sigurnost Rusije. Granice NATO-a sada su bliže drugom ruskom gradu Sankt Peterburgu.

Heli Hautala, finski diplomat i Nicholas Lokker, iz think-tanka Centra za novu američku sigurnost, upozorili su da će s Finskom u NATO-u Rusija svoje sjeverozapadno krilo smatrati ranjivim.

"Nuklearno oružje će zauzeti veći značaj u ruskoj strategiji dok zemlja ne uspije restrukturirati svoje snage, koje su za sada usmjerene na ruske ratne napore u Ukrajini", ocijenili su analitičari, prenosi Daily Mail.

"Dok se Rusija pokušava suočiti s povećanom prijetnjom u sjevernoj Europi, dok njezina vojska ostaje vezana drugdje, vjerojatno će udvostručiti nuklearno naoružanje u regiji", slažu se analitičari.

"Svaka nova infrastruktura NATO-a u Švedskoj i Finskoj — poput nadograđenih aerodroma, obavještajnih objekata ili, što je najvažnije, nuklearnog oružja — samo će pojačati ruski agresivni stav."

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Pozvao i druge Odbjegli Putinov časnik otkriva sve paranoje ruskog predsjednika i koje se bolesti opsesivno boji

Proširenje bi se također moglo shvatiti kao prijetnja ruskim pomorskim vježbama u Baltičkom moru, kao i enklavi Kalinjingrad koja će uskoro biti okružena državama članicama NATO-a.

Finski predsjednik Sauli Niinistö lani je podsjetio na upozorenje koje mu je dao sam Vladimir Putin 2016. godine.

"Kada sada pogledamo preko granice, vidimo Finca s druge strane. Ako Finska uđe u NATO, vidjet ćemo neprijatelja", rekao mu je tada Putin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene