Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proširenje Saveza

Finska i službeno postala 31. članica NATO-a, Kremlj: "To je napad na našu sigurnost"

Finska je i službeno postala najnovija članica NATO-a, te se tako ostvario scenarij iz noćne more za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Svečanom ceremonijom i potpisivanjem pristupnih dokumenata u sjedištu NATO-a u Bruxellesu Finska je danas i službeno postala 31. članica tog vojnog saveza.

Dokumente o pristupanju Finske NATO-u potpisao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, čime je službeno okončana procedura za ulazak te zemlje u Sjevernoatlantski savez.

Pročitajte i ovo Moskva "napad na sigurnost" Moskva prijeti zbog ulaska Finske u NATO: "To je napad, poduzet ćemo mjere!"

Nakon puta koji je započeo još u svibnju 2022., saveznici su danas službeno potvrdili ulazak Finske u NATO.

Na sastanku saveznika u Bruxellesu finski predsjednik Sauli Niinisto održao je posljednje konzultacije s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kao i s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom.

"Dobro došli u naš Savez. Finska će biti pouzdan saveznik. Njezino članstvo nije upereno ni protiv koga. Ovo je velik dan za Finsku i važan dan za NATO", rekao je Stoltenberg na prigodnoj svečanosti na kojoj je sudjelovalo visoko izaslanstvo Finske na čelu s predsjednikom Saulijem Niinistom i ministri vanjskih poslova država članica NATO-a.

Pročitajte i ovo NATO, ilustracija Zahtjev Švedske i dalje blokiran Finska ulazi u NATO: "Ovo je dobar dan za sigurnost"

Ulaskom Finske u NATO ostvarila se noćna mora za ruskog predsjednika Vladimira Putina, čija je invazija na Ukrajinu gurnula Švedsku i Finsku prema Sjevernoatlantskom savezu. No kada će Švedska ući u NATO još se ne zna s obzirom na to da Turska i Mađarska to tek trebaju odobriti. 

Finski je predsjednik istaknuo da će neumorno raditi da i Švedska što prije postane članicom.

“Članstvo Finske nije dovršeno bez članstva Švedske. Nastavit ćemo neumorno rad na šveskom članstvu i očekujem da postane članicom na samitu Saveza u srpnju u Vilniusu”, dodao je finski predsjednik.

Moskva: To je napad na našu sigurnost! 

Iz Kremlja su danas najavili protumjere na proširenje NATO-a. 

"Ovo je daljnje pogoršanje situacije. Proširenje NATO-a napad je na našu sigurnost i na ruske nacionalne interese", rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"To nas prisiljava da poduzmemo protumjere", nastavio je. 

Rusija i Finska dijele granicu dugu 1300 km, a Moskva je već rekla da će pojačati vojne divizije stacionirane na zapadu i sjeverozapadu zemlje. 

NATO se u posljednjih 14 godina proširio na pet država. Hrvatska i Albanija primljene su 2009., Crna Gora 2017., Sjeverna Makedonija 2020. i danas Finska.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene