Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najavljen prvi summit dviju Koreja nakon sedam godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam godina nakon povijesnog susreta na vrhu koji je označio početak njihova približavanja, Sjeverna i Južna Koreja ponovo će se na najvišoj razini sastati koncem kolovoza u Pjongjangu kako bi promicale mir na poluotoku podijeljenom prije 60 godina.

"Na temelju dogovora između južnokorejskog predsjednika Roha Moo-Hyuna i ... (sjevernokorejskog čelnika) Kima Jong-Ila, predsjednik Roh Moo-Hyun odlučio je da će doći u Pjongjang od 28. do 30. kolovoza", piše u priopćenju predsjednikova ureda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bavarska političarka traži da brak traje sedam godina Slika nije dostupna Seul optimističan pred međukorejski summit

"Susret na vrhu bit će velik korak naprijed za mir i za trgovinu
između dviju zemalja", rekao je bivši južnokorejski predsjednik Kim Dae-Jung (1997-2003.) koji je, nadahnut njemačkom Ostpolitikom Willyja Brandta, osmislio takozvanu politiku "zrake Sunca" prema komunističkoj Sjevernoj Koreji.

Kim Dae-Jung je s kolegom Kimom Jong-Ilom 15. lipnja 2000. potpisao zajedničku deklaraciju o približavanju dvaju entiteta na poluotoku. 

Summmit koji će se održati koncem kolovoza bit će za čelnike prigoda da "utru put prema miru na korejskom poluotoku", ocijenio je Baek Jong-Chun, savjetnik predsjednika Roha za sigurnost.

Ravnatelj južnokorejske obavještajne službe (NIS) Kim Man-Bok izjavio je na jednoj tiskovnoj konferenciji da je početkom kolovoza u dva navrata tajno dolazio na Sjever radi pripreme susreta između dviju zemalja koje su zapravo još u ratu, budući da nakon Korejskog rata (1950.-53.) nisu potpisale mirovni ugovor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene