Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završio summit

Neuspješni summit G20: Protiv krize dogovorili općenite smjernice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici skupine G20 završili su summit u Seulu usvajanjem završnog dokumenta u kojem se spominju općenite smjernice za borbu protiv gospodarske krize.

U završnom dokumentu, o kojem se dugo raspravljalo kako bi na njega pristale sve sudionice summita, nema riječi o 'podcijenjenim' valutama, zbog kineskog protivljenja. Kineski predsjednik Hu Jintao opovrgavao je tijekom summita optužbe da Kina manipulira svojom valutom kako bi svoje proizvode učinila jeftinijim.

Pročitajte i ovo Zatvoren G20 summit Izglasana deklaracija Završio je summit G20: Svijet iznenadilo slaganje Rusije i SAD-a Slika nije dostupna počela istraga u seulu Stvari stradalih u stampedu uredno posložene: Preživjeli i obitelji stradalih pozvani da ih preuzmu

>> SAD želi očuvati uzdrmano jedinstvo G20

Akcijskim planom iz Seula pozvane su razvijene zemlje da zajamče trajni rast i stabilnost financijskih tržišta. Čelnici su se dogovorili da 'krenu prema sustavu valutnih tečajeva koji bio više tržišno orijentiran'.

'Valutni tečajevi moraju odražavati gospodarske realnosti', rekao je američki predsjednik Barack Obama nakon što je dogovoren tekst završnog dokumenta. Zemlje sudionice summita G20 upozorile su na nekoordiniranu ekonomsku politiku, koja nužno ima katastrofalne posljedice za sve.

'Neki od nas imaju veliki gospodarski rast dok su drugi suočeni s velikim rastom nezaposlenosti i sporim oporavkom...što potiče iskušenje da se skrene od globalnih rješenja u neusklađene akcije', navodi se u završnom dokumentu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene