Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tako jednostavno

I to je moguće: Južnokorejci u jedan dan postali mlađi za godinu ili dvije

Južnokorejci
Južnokorejci Foto: Afp
Stanovnici Južne Koreje u srijedu su se pomladili godinu ili dvije jer su na snagu stupili novi zakoni koji zahtijevaju korištenje samo međunarodne metode brojanja godina, zamijenivši tradicionalnu metodu u toj zemlji.

Prema dobnom sustavu koji se najčešće koristi u svakodnevnom životu Južnokorejaca, smatra se da ljudi imaju godinu dana pri rođenju, a godina se dodaje svakog 1. siječnja.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Otkazan vam je let? Kuća za odmor košta više nego što je dogovoreno? Provjerite kako možete vratiti eure

Zemlja od ranih 1960-ih koristi međunarodnu normu računanja od nule pri rođenju i dodavanja godine na svaki rođendan za medicinske i pravne dokumente. No, mnogi Južnokorejci nastavili su koristiti tradicionalnu metodu za sve ostalo.

Južnokorejci Južnokorejci (Foto: Afp)

U prosincu je Južna Koreja donijela zakone za ukidanje tradicionalne metode i potpuno usvajanje međunarodnog standarda.

"Očekujemo da će se pravni sporovi, pritužbe i društvena zbrka koja je nastala oko toga kako izračunati dob uvelike smanjiti", rekao je visoki dužnosnik u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Prigožin hoće li ih ovo koštati glave? Bombastično otkriće! Putinu zabio nož u leđa: Američki obavještajci otkrili tajnu vezu između ruskih generala i Prigožina

Prema vladinom istraživanju provedenom u rujnu 2022. godine, 86 posto Južnokorejaca reklo je da će koristiti međunarodnu dob u svom svakodnevnom životu kada novi zakoni stupe na snagu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene