Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Otkazan vam je let? Kuća za odmor košta više nego što je dogovoreno? Provjerite kako možete vratiti eure

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Kako vratiti svoj novac ako njemački avioprijevoznik otkaže let? Što ako se izjalovi ulazak na koncert u Beču? Kuća za odmor u Švedskoj košta više nego što je dogovoreno? U situacijama poput navedenih potrošačima je na raspolaganju Mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net). Potrošačima pružaju besplatne savjete i pomoć.

Primjerice, putnica koja je trebala letjeti iz Düsseldorfa za New York preko Pariza zbog kašnjenja aviona propustila je let. Iako joj je potvrđen novi let, stigla je na odredište s nekoliko sati zakašnjenja.

Uredba o pravima putnika u zračnom prometu za takve slučajeve predviđa naknadu u iznosu od 600 eura, no problem nastaje ako se avioprijevoznik ne želi odazvati na upite i platiti novac.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

To je samo jedan od primjera slučajeva u kojima svakodnevno pomaže Mreža Europskih potrošačkih centara. Tijekom prošle godine odgovorili su na oko 118.000 upita potrošača.

Besplatnim savjetima i pružanjem pomoći, pomogli su im u povratu više milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Što učiniti u slučaju hitnih intervencija u stanu, a podstanar ste? Na što imate pravo ako vam se pokvari kućanski uređaj?

Uz otkazane i letove koji kasne, bave se i preskupim kućama za odmor, lažnim kartama za koncerte, otkazanim vlakovima i sličnim situacijama u kojima potrošači gube vrijeme i novac.

Specijalizirani savjetnici iz 30 država

Cilj specijaliziranih savjetnika Mreže iz 30 europskih država jest pronaći izvansudsko rješenje u korist onoga tko podnosi pritužbu - potrošača. Rad Mreže sufinanciraju Europska komisija i države članice.

Osim povrata od gotovo 10 milijuna eura potrošačima, u mnogim su slučajevima uspjeli potrošače poštedjeti od nepotrebnih plaćanja ili upadanja u zamku pretplate.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

Mreža Europskih potrošačkih centara redovit je izvor informacija zastupnicima u Europskom parlamentu, drugim potrošačkim organizacijama i medijima.

Tijekom rješavanja raznih situacija uspoređuju zakonodavstvo diljem Europe. Do izražaja dolazi najbolja praksa.

Mrežu čine nacionalni Europski potrošački centri koji se nalaze u svakoj državi članici EU-a te u Norveškoj i na Islandu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Imaš pravo, ostvari ga Imali ste prometnu nesreću i trebaju vam iz inozemstva dijelovi za vozilo? Ovo su detalji koje morate znati

Zajedno informiraju potrošače o njihovim pravima i nude im besplatnu pomoć u rješavanju prekograničnih problema.

U Hrvatskoj je potrošačima na raspolaganju Europski potrošački centar Hrvatska.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene