Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 godina članstva u EU-u

Jesmo li dobro iskoristili europski novac? Dnevnik Nove TV otkriva gdje je napravljen najbolji posao

Aktualno Galerija Rekorderi povlačenja EU novca iz fondova - 4 Rekorderi povlačenja EU novca iz fondova - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rekorderi povlačenja EU novca iz fondova - 3 Rekorderi povlačenja EU novca iz fondova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rekorderi povlačenja EU novca iz fondova - 2 Rekorderi povlačenja EU novca iz fondova - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rekorderi povlačenja EU novca iz fondova - 1 Galerija 1/4 >>
Jesmo li novac koji nam je bio na raspolaganju iskoristili na najbolji mogući način? Kraju se bliži razdoblje financijske omotnice u kojoj smo kao zemlja imali 10 milijardi i 730 milijuna eura. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić provjerila je koji su se gradovi i s kojim projektima na vrijeme ukrcali u europski vlak i od Europe iskoristili ono najbolje.

Teško da bi se sjever i jug zemlje, bez novca iz europske blagajne, spojili. Projekt Pelješkog mosta težak je više od 400 milijuna eura.

A više od 70 posto javne infrastrukture u proteklih deset godina izgrađeno je upravo novcem iz EU fondova.

Tko je povukao više novca, svojevrsno je natjecanje. 2019. to je bio Ludbreg. Najviše realiziranih projekata po stanovniku.

Godinu prije – rekorder je bio Zadar. Kažu: ključno je bilo - imati tim i na vrijeme uskočiti u vlak s pretpristupnim fondovima.

"Povučeno je u ovoj financijskoj omotnici više od 50 milijuna eura", kazala je v.d. pročelnika za EU fondove Stefani Mikulec Perković.

Od ulaganja u kulturu i mlade, do rješavanja prometne infrastrukture. Ista priča i osamdesetak kilometara južnije.

Transformacija Šibenika europskim novcem

Bi li transformacija Šibenika bila moguća bez europskih fondova?

"Jednostavan je odgovor: ne bi. Šibenik je zaista primjer grada koji početak svog uspona vezuje upravo za ulazak Hrvatske u Europsku uniju", objašnjava gradonačelnik tog grada Željko Burić.

Pročitajte i ovo Vitalij Kličko Hoće li snositi posljedice? Dvije žene i djevojčica poginule u Kijevu u zračnom napadu, sklonište je bilo zaključano. Vlada prekorila gradonačelnika Klička

Novo ruho dobile su četiri tvrđave, jedna morska i tri kopnene. "U osam godina je obnovljeno više od 25 tisuća kvadrata kulturne infrastukture", navodi ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Gradi se i Centar za mlade, kao i Studentski dom. Šibenik, Petrinja, Sisak i Daruvar dobili su i veteranske centre.

Obnavljale se morske luke, bolnice i sveučilišta

Europskim novcem obnavljale su se i morske luke - njih 22 zahvaljujući europskom novcu, dobile su novi sjaj. A za razvoj otoka tu je i novih 150 milijuna eura.

Obnavljale su se energetski i bolnice i sveučilišta. U nekadašnji Radnički dom u Borovu Naselju useljavaju studenti.

"Veleučilištu će omogućiti otvaranje novih studijskih programa, a samim time i privlačenje studenata iz Hrvatske i regije u grad Vukovar", kazao je dekan Veleučilišta "Lavoslav Ružička" Vukovar Željko Sudarić.

A skromna su bila očekivanja od Europe u slavonskoj općini Levanjska Varoš. Godinama su hvatali korak s ostatkom zemlje.

"Naš je proračun veoma mali i teško je izfinancirati, pogotovo kad prođeš na nekom natječaju gdje moraš svoj dio sredstava dati, teško je praviti projekte", navodi načelnik općine Slavko Tidlačka.

Trebalo je, kažu, prvo riješiti ono osnovno, infrastrukturu. Danas vjeruju da im je budućnost obnova lječilišta i zdravstveni turizam.

Ove godine - nova omotnica s eurima

Ravnomjeran razvoj - poput papagaja ponavljaju te riječi u resornom Ministarstvu. Kao i činjenicu da nas nove prilike čekaju s novom omotnicom u kojoj je 25 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Park na Trešnjevci - 3 U Zagrebu Nema kraja muci roditelja zbog opasnog parka za djecu: "Nakon jednog spiralnog prijeloma prsta i ugradnje šipke..."

A hoćemo li do kraja ove godine, odnosno do kraja ove financijske perspektive, iskoristiti i opravdati planirani novac?

"Od desetak tisuća projekata, zasigurno ima onih koji se neće uspjeti završiti iz niza razloga do kraja ove godine", rekao je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić.

Neki će se, kaže, poput obnove željezničke infrastrukture, najvjerojatnije prenijeti u iduće financijsko razdoblje. Kako projekt ne bi "pao" na teret državnog proračuna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene