Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naegleria fowleri

Nova smrt zbog amebe koja jede mozak: Ušla mu kroz nos dok je plivao u jezeru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Stanovnik Teksasa dobio je bolest uzrokovanu amebom koja jede mozak i umro nakon što je otišao na plivanje, rekli su dužnosnici u srijedu.

Osoba je razvila infekciju amebnog meningitisa, koju uzrokuje Naegleria fowleri, poznatija kao ameba koja jede mozak, nakon plivanja u jezeru Lyndon B. Johnson u kolovozu, prema javnom zdravstvu Austina. Dužnosnici nisu javno identificirali žrtvu. Uzorak iz slučaja poslan je u Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rekle su vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vozio 160 km/h Vlak usmrtio petero radnika dok su održavali prugu: "To je velika tragedija"

Naegleria fowleri, jednostanični organizam, živi u toploj slatkoj vodi, rekli su zdravstveni dužnosnici. U tijelo ulazi kroz nos i putuje do mozga. Može uzrokovati primarni amebni meningoencefalitis, infekciju mozga koja uništava moždano tkivo. Infekcija je gotovo uvijek smrtonosna, prenosi CBS News.

Prema CDC-u, od 1962. do 2022. godine prijavljeno je samo 157 slučajeva. U tom razdoblju preživjela su samo četiri pacijenta. Agencija je rekla da je većina infekcija u SAD-u povezana s plivanjem u južnim državama. Prema lokalnim dužnosnicima, u Teksasu je između 1962. i 2002. godine identificirano 39 slučajeva primarnog amebnog meningoencefalitisa.

Pročitajte i ovo Miroslav Bertoša Profesor emeritus Preminuo Miroslav Bertoša, istaknuti hrvatski povjesničar

Infekcija se obično javlja kod dječaka mlađih od 14 godina, prema podacima CDC-a. Bilo je nekoliko smrtnih slučajeva povezanih s Naegleria fowleri ove godine, uključujući jednog stanovnika Georgie i djeteta u Nevadi. Obje žrtve umrle su u srpnju. Ministarstvo zdravlja Floride također je prijavilo infekciju u ožujku.

Simptomi počinju jedan do 12 dana nakon plivanja ili neke vrste nazalnog izlaganja vodi koja sadrži Naegleria fowleri, prema CDC-u. Ljudi umiru jedan do 18 dana nakon pojave simptoma. Znakovi infekcije uključuju mučninu, povraćanje, groznicu, jaku glavobolju, ukočen vrat, napadaje, promijenjeno mentalno stanje i halucinacije. Neki zaraženi mogu pasti u komu.

Pročitajte i ovo Dan sjećanja na nestale 1806 nestalih osoba Obilježava se Dan nestalih u Domovinskom ratu: "Mladen je imao 22 godine kad se to dogodilo"

"Iako su ove infekcije vrlo rijetke, ovo je važan podsjetnik da u prirodnim vodenim tijelima postoje mikrobi koji mogu predstavljati rizik od infekcije", rekao je Dr. Desmar Walkes iz Ureda za zdravstvo okruga Austin-Travis. "Povišene temperature tijekom ljeta čine ga idealnim za rast i bujanje štetnih mikroorganizama."

Naegleria fowleri prirodno se pojavljuje u okolišu, pa bi plivači uvijek trebali pretpostaviti da postoji rizik kada uđu u toplu slatku vodu, rekli su zdravstveni dužnosnici. Ne živi u slanoj vodi, ali Naegleria fowleri može se naći u bazenima ili vodenim parkovima koji su slabo održavani ili minimalno klorirani.

Pročitajte i ovo 16. obljetnica Kornatske tragedije - 1 obljetnica Kornatske tragedije 12 vatrogasaca poginulo je u nezapamćenoj tragediji, samo jedan je preživio: "Sjećanje na njih nikad ne smije izblijediti"

Javno zdravstvo u Austinu preporučilo je da bi plivači, kako bi smanjili rizik od amebnih infekcija, trebali ograničiti količinu vode koja im ide kroz nos držeći nos zatvoren, koristeći kopče za nos ili držeći glavu iznad vode kada su u slatkoj vodi. Plivači i nautičari trebali bi izbjegavati skakanje ili ronjenje u tijela tople slatke vode, posebno tijekom ljeta, prema CDC-u.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene