Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1806 nestalih osoba

Obilježava se Dan nestalih u Domovinskom ratu: "Mladen je imao 22 godine kad se to dogodilo"

Tisuću 806 osoba još uvijek se smatra nestalima u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata. Danas je Dan sjećanja na nestale. Iza njih ostali su roditelji, djeca, supružnici, koji ne samo da su izgubili svoje najmilije, nego ih nisu imali priliku ni pokopati. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk donosi više.

Svijeća pokraj fotografije njihova sina. I uvijek je pale na ovaj dan. Zarobljen je prije 30 godina, a svaki trag mu se gubi prije Oluje. Imaju samo svjedočanstva što se događalo na njegov posljednji dan.

Ivan Brleković, otac nestalog Mladena Brlekovića objašnjava da je "viđen u selu Miočinović, tu je bila napravljena rampa. Mladen je izdvojen iz kolone, dalje u šumu i on je čuo rafal."

Na mjestu događaja nije pronađeno ništa i ne znaju gdje je njegovo tijelo završilo. "Mladen je imao 22 godine kad se to dogodilo, oženio se, imao je sina jednoga i žena je bila u drugom stanju. Tako da nam je bog dao dva unuka", rekao je Ivan.

Još uvijek se traga za 1806 nestalih osoba u Domovinskom ratu. Pronađeni predmeti, ali i siluete koje ih predstavljaju postavljeni su danas u Varaždinu na središnjoj svečanosti. Za neke je to mnogo više od popisa imena. "Moj djed, otac od mog oca je preminuo i nije doznao istinu o svom djetetu. Više ne molim. Ja u ime djece poginulih branitelja zahtijevam da pokrenu razgovore sa svojim sunarodnjacima", govori Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja:

Ove godine ekshumirano je 11 i identificirano 10 osoba, posljednji od njih u utorak. Ali suradnja iz Srbije, kaže ministar Tomo Medved, izostaje: "Možemo biti brži ukoliko dobije saznanja o lokacijama, bilo pojedinačnih bilo masovnih grobnica i zato neka se ohrabre. Neka nam dostave informacije."

Nažalost, oni koji su ostali iza svojih najmilijih - polako gube nadu. Ali na njih nikada neće prestati podsjećati.

Više možete pogledati u videu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene