Obavijesti Video Pretražite Navigacija
smrtonosno nasilje

Izvukli ih iz autobusa, linčovali i žive spalili: "Navalili su na nas, čula se pucnjava!"

Banda je upala u grad Port-au-Prince, a nakon što je njezine članove policija strpala u minibus, građani su uzeli stvar u svoje ruke. Izvukli su desetak osoba i linčovali ih.

Desetak navodnih pripadnika bande gađali su kamenjem i žive spalili u ponedjeljak stanovnici četvrti Port-au-Princea, izvijestili su policija i očevidci, dok je UN istog dana upozorio da na Haitiju vlada nesigurnost dostojna "oružanog sukoba".

Taj novi slučaj smrtonosnog nasilja dogodio se pošto su policajci priveli naoružane osobe dok vlada povećana napetost u haićanskome glavnom gradu.

"Tijekom pregleda minibusa u kojemu su bile naoružane osobe policija je zaplijenila oružje i drugu opremu. Uz to, više od deset osoba iz tog vozila linčovali su stanovnici četvrti", navodi haićanska policija u priopćenju.

Policija ne navodi točan broj žrtava ni u kojim je okolnostima izgubila nadzor nad osumnjičenicima s kojima su se obračunali stanovnici četvrti Canape Vert.

No sukobi su počeli prije zore, kada su pripadnici bande ušli u stambene četvrti glavnoga grada, pljačkajući kuće i napadajući stanovnike, rekli su svjedoci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađen nakit, brojač novca... VIDEO Lovile ih stotine policajaca iz pet zemalja: Pala putujuća banda koja je pljačkala po Europi, uhićeni imali i hrvatske putovnice

"Hitci su nas probudili jutros oko 3 sata, bande su navalile na nas, čula se pucnjava", rekao je za AFP stanovnik susjedne četvrti Turgeau.

Još najmanje tri navodna pripadnika bande ubijena su i spaljena oko podneva, vidi se na fotografijama i videosnimkama objavljenim na internetu.

Nesigurnost u haićanskome glavnom gradu dosegla je razinu "usporedivu s onom u zemljama u ratu", upozorio je UN u izvješću objavljenom u ponedjeljak te istaknuo da je broj ubojstava i otmica u zemlji u znatnom porastu.

"Haićanski narod i dalje je izložen jednoj od najgorih kriza ljudskih prava posljednjih desetljeća i velikoj humanitarnoj krizi", navodi se u izvješću glavnog tajnika Antonija Guterresa.

Od 1. siječnja do 31. ožujka broj ubojstava u zemlji porastao je za 21 posto u odnosu na prethodno tromjesečje (815 naprema 673), a broj otmica za 63 posto (637 naprema 391).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene