Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žele postati republika

Odriču se kraljice Elizabete: "Stanovnici žele na čelu države vidjeti nekoga s Barbadosa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barbados je prije 55 godina proglasio neovisnost, ali je zadržao službenu vezu s britanskom monarhijom, poput nekih drugih zemalja koje su nekada također bile dio britanskog imperija.

Barbados želi ukloniti britansku kraljicu Elizabetu s čela države i želi postati republika, priopćila je u srijedu vlada te karipske države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zanimljivi rezultati Može li pojava nove stranke uzdrmati političku scenu u Hrvatskoj? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Srebrenica (Foto: AFP) Uspostava posebnog povjerenstva Vlada Republike Srpske poništila izvještaj o genocidu u Srebrenici unatoč protivljenju međunarodne zajednice

Bivša britanska kolonija koja je stekla neovisnost 1966. zadržala je službenu vezu s britanskom monarhijom, poput nekih drugih zemalja koje su nekada također bile dio britanskog imperija.

"Došlo je vrijeme da u potpunosti napustimo našu kolonijalnu prošlost", rekla je guvernerka Barbadosa Sandra Mason u govoru u ime premijerke Mije Mottley.

"Stanovnici žele na čelu države vidjeti nekoga s Barbadosa. To je krajnji izraz povjerenja u to tko smo i što možemo postići. Stoga će Barbados poduzeti sljedeći logični korak prema punoj suverenosti i do 55. godišnjice neovisnosti postati republika", kazala je guvernerka.

Ta će se godišnjica obilježiti u studenom sljedeće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene