Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice za sve

SAD pokupovao sve zalihe lijeka za koronu, svijetu prijeti nestašica: "Nije ostalo ništa za Europu"

Sjedinjene Američke Države kupile su sve zalihe remdesivira, jednog od dvaju lijekova koji dokazano djeluju protiv koronavirusa, zbog čega ostatku svijetu prijeti nestašica.

Stručnjaci upozoravaju da bi američka kupnja zaliha lijeka remdesivir mogla imati posljedice diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvotno liječio ebolu Lijek koji najviše obećava: Europska agencija za lijekove preporučila remdesivir u liječenju koronavirusa Slika nije dostupna UZ UVJETNO ODOBRENJE Američki lijek za koronavirus mogao bi se uskoro naći u uporabi u zemljama Europske unije

"Posjeduju pristup većini zaliha, pa ništa nije ostalo za Europu", za Guardian je rekao doktor Andrew Hill, znanstvenik sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Remdesivir je prvi lijek koji su američke vlasti proglasile valjanim u borbi protiv koronavirusa jer se pokazalo da ljudima pomaže u bržem oporavku. Prvih 140.000 doza je potrošeno, a SAD je sada kupio njih 500.000. Riječ je o kompletnoj količini koja će biti proizvedena u srpnju i 90 posto onoga što će biti proizvedeno u kolovozu i rujnu.

Dogovor je postignut nakon što je postalo očito da epidemija koronavirusa u SAD-u ne jenjava. Anthony Fauci, vodeći američki epidemiolog, rekao je da bi situacija mogla postati mnogo gora.

"Idemo pogrešnim smjerom. Prošlog tjedna SAD je imao dnevni rast i do 40.000 slučajeva zaraze, a ja se ne bih iznenadio kada bi se ta brojka popela i na 100.000, pod uvjetom da ne dođe do nekog preokreta", rekao je pred Senatom.

Lijek je prvotno namijenjen za liječenje ebole, ali nije djelovao. Vlasnik patenta je tvrtka Gilead, što znači da ga niti jedna druga tvrtka ne smije proizvoditi. Lijek stoji oko 3200 američkih dolara, a uključuje šest doza.

Doktor Hill je rekao da se mjesecima s velikim zanimanjem prati djelovanje lijeka, ali da se ne može osigurati njegova dostupnost izvan SAD-a: "Zamislite da se radi o cjepivu. To bi bio kaos. Možda nam ovo pokazuje što tek dolazi."

Najviše zaraženih u danu od početka pandemije

Sjedinjene Države u utorak su zabilježile oko 47.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast novih slučajeva zaraze od početka pandemije, objavila je novinska agencija Reuters.

Najviše zabrinjava situacija u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni jer gotovo 50 posto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države. Teksas je u utorak imao rekordan broj novozaraženih osoba u jednom danu, 6975 novih slučajeva. Rekordan broj zaraženih u jednom danu imala je i Južna Karolina (1755 slučajeva).

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci izjavio je u utorak da Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru te da bi se moglo dogoditi da dnevno imaju 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Sjedinjene Države najpogođenija su zemlja na svijetu pandemijom koronavirusa s 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene