Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste i broj hospitalizacija

Dijelovi SAD-a bilježe rekordne brojeve novih slučajeva koronavirusa: Ipak, i dalje se planira ublažavanje mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio američkih saveznih država bilježi rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom i hospitalizacija, uključujući Texas i Floridu, no većina i dalje planira ublažavanje mjera, a predsjednik Donald Trump planira održati skup u zatvorenom u Oklahomi.

Alabama u nedjelju bilježi rekordan broj novih slučajeva četvrti dan zaredom. Aljaska, Arizona, Arkansas, Kalifornija, Florida, Sjeverna i Južna Karolina te Oklahoma zabilježili su rekord u posljednja tri dana. Mnogi zdravstveni dužnosnici rast broja zaraženih povezuju s većim okupljanjima preko vikenda krajem svibnja, povodom Dana sjećanja.

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez

U Louisiani, koja je ranije bila jedno od žarišta zaraze, bilježi se ponovni rast novih slučajeva, njih više od 1,2 tisuće, što je najviše od 21. svibnja. Sveukupno je u SAD-u u subotu zabilježeno 25 tisuća slučajeva, što je najviše od 2. svibnja, ali u proteklih šest tjedna se provodi i značajno veći broj testiranja.

No mnoge savezne države imaju i veći broj hospitalizacija, što je pokazatelj neovisan o broju testiranih. Arkansas, Sjeverna Karolina, Texas i Utah u subotu bilježe rekordan broj hospitalizacija. U dijelovima Sjeverne Karoline je popunjenost bolničkih kreveta na 69 do 77 posto.

Guverner Utaha prošli je tjedan najavio da će većina okruga odgoditi ublažavanje restriktivnih mjera, no većina drugih saveznih država, suočenih s proračunskim manjcima i rekordnom nezaposlenošću, odbacuje mogućnost nove karantene.

Mnoge savezne države ukinule su restriktivne mjere iako nisu zadovoljile kriterije vlade određene za tu odluku. Strah od drugog vala zaraze primorao je zdravstvene radnike da od javnosti traže da nose maske i izbjegavaju velika okupljanja.

Predsjednik Donald Trump usprkos tome i dalje planira održati svoj prvi skup u sklopu kampanje od ožujka, u subotu u Tulsi u saveznoj državi Oklahoma. Oni koji se odazovu na taj skup morat će pristati da neće kampanju držati odgovornom ako se zaraze koronavirusom.

Otprilike trećina slučajeva u Oklahomi bilježi se u Tulsi, a lokalne zdravstvene službe povezuje širenje virusa upravo s okupljanjima u zatvorenom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene