Ugledni znanstvenik Gordan Lauc bio je gost Dnevnika Nove TV. S njim je razgovarala Valentina Baus.


Do 48 sati prije pojave prvih simptoma osoba može biti zarazna, no prof. Gordan Lauc kaže kako nije sasvim jasno koliko su zarazne asimptomatske osobe. 

Vezani članci Domagoj Mikić u šatoru ispred KB Dubrava Bili smo u tunelima i šatorima za COVID bolesnike pred bolnicom u Dubravi, glavna sestra poručila: "Iscrpili smo sve svoje snage, dalje sami nećemo moći" Skraćeno je vrijeme samoizolacije HZJZ revidirao preporuke: Samoizolacija skraćena na 10 dana, no postoje i iznimke

"Ono što je nezgodno jest da osoba može biti zarazna, a da u tom trenutku nema nikakve simptome. Dva dana prije simptoma može biti jako zarazna tako da za ljude koji su asimptomatski nije sasvim jasno koliko su zarazni", kaže. 

Upitan možemo li biti sigurni da ćemo za koronavirus u budućnosti dobiti cjepivo dr. Lauc kaže da ne možemo. 

"Ne možemo biti sigurni da ćemo uopće naći cjepivo, neka se razvijaju desetljećima", kaže. 

Ističe kako smo se našli u situaciji da imamo nov i nepoznat virus koji je među nama tek tri mjeseca. 

"Doći do novih spoznaja u samo tri mjeseca je vrlo teško, znantvenici još uče o njemu, a velik je pritisak javnosti. Zato se i događa da kruže razne informacije. To je proces učenja", objašnjava Lauc. 

Može li virus zaista preživjeti na određenim predmetima Lauc kaže kako je dokazano da može preživjeti i do nekoliko dana, ali utješno je što još nikada nisu zabilježene zaraze na taj način. 

"Za sad se smatra da se prenosi kapljičnim putem, znači ne aerosolom, lebdećim česticama, nego veća kapljica iz nečijih usta", objasnio je. 

Što očekuje na jesen, dr. Lauc smatra da će biti problem što će se pojaviti i druge uobičajene bolesti za to vrijeme, poput gripe i prehlade, pa će svi simptomi biti sumnjivi. 

"To trenutno vidimo na južnoj polutki. Na jesen ćemo morati biti puno oprezniji nego što to moramo biti u ovom trenutku", poručuje dr. Lauc.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr