Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnja građanima i okolišu

Strahota u zagrebačkoj Savici: Ekološka bomba usred grada, kilometar od izvorišta pitke vode za istočni dio Zagreba

Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Snimke iz zraka otkrivaju razmjere strahote u zagrebačkom naselju Savica. Naime, na gradskom zemljištu, kraj ilegalno sagrađenih kuća niknulo je ilegalno odlagalište otpada. Za razliku od Jakuševca gdje se otpad plaća po kilaži, ondje je dovoljno gazdi otpada dati 100 do 200 kuna. Oni zatim taj otpad pale i dalje preprodaju sirovine koje mogu. Požari, detonacije, čak i fizički okršaji tamo se svakodnevno događaju. Policija i vatrogasci nemoćni su jer im gazde odlagališta samo zapriječe put. I dok institucije prebacuju odgovornost s jednih na druge, brdo smeća svakodnevno raste.

Na ekološkoj bombi na zagrebačkoj Savici ekipa Provjerenog uhvatila je ljude koji bacaju smeće, ali i gazde deponija. Radnici su priznali da plaćaju odlaganje, i to mnogo jeftinije nego u legalnim ustanovama poput Jakuševca, a gazde tvrde da ne znaju odakle se smeće stvorilo te da im to netko noću stavlja pred kućni prag.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Slika nije dostupna Zmajlović u Umagu 'U sustavu gospodarenja otpadom moguće je udvostručiti broj radnih mjesta'

Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Više od godinu dana građani taj deponij prijavljuju jer na njemu svakodnevno gori otpad i suklja crni dim. Međutim, ništa se nije dogodilo. Biznis i dalje cvate, i to na gradskom zemljištu usred zaštićenog krajobraza. Umjesto da se gazde kazni, nosi im se pitka voda u cisternama.

Na deponij su dolazili policajci i vatrogasci, a još uvijek ništa nije napravljeno

Snimke deponija na Savici ekipi Provjerenog ustupio je Tomislav Čar, fotograf koji je u snimanje prvotno krenuo kako bi snimio ljepote porječja Save.

"Sve je završilo s ovim hrpama smeća, da bi kulminiralo snimkom divljeg odlagališta s kojeg odlaze kombiji i kamioni", rekao je Čar.

Sve se to nalazi usred zaštićenog krajobraza, ornitološkog rezervata, mjesta gdje obitavaju zaštićene životinjske vrste, koje bi trebalo biti zaštićeno od devastacije.

"Ne morate biti previše pametni da biste zaključili što će se dogoditi. To nije samo obično smeće, mi smo tamo našli i boce, možda čak boce od lijekova", rekao je Marijo Pisk, dopredsjednik ŠRD-a Pešćenica.

Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Marijo Pisk, dopredsjednik ŠRD Pešćenica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Građani su pisali dopise apsolutno svim službama: od komunalnih redara, Ministarstva zaštite okoliša, pa sve do Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Osim količine smeća koja raste u širinu i visinu, problem predstavlja i njegovo paljenje.

"Policija je tu bila 22 puta. Oni su evidentirali ono što je u njihovoj domeni i to su dalje proslijedili na druge institucije koje nisu ništa poduzele", rekao je Pisk.

"Isto tako, i vatrogasci su bili dvadesetak puta i gasili su požar. Smeće se pali da bi se napravilo više prostora za odlaganje. Zimi nije u takvom obimu, ali ljeti strašno smrdi", dodao je.

Postavlja se pitanje: Kako je moguće da je došlo do ovoga? Do ove količine otpada?

"Građevinske firme istovaruju građevinski otpad, umjesto da na Jakuševcu plate određenu količinu novca", rekao je ribič Branko Kunović.

Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jedini koji zapravo nešto rade i jesu ribiči koji pokušavaju održati ovu oazu u gradu čistom. Mario je kao dopredsjednik ribičkog kluba Pešćenica, ali i vijećnik u svojoj četvrti, sudjelovao na sastancima s institucijama. Krajem prošle godine dva su puta obišli lokaciju i od tada se nije dogodilo ništa.

Ekipa Provjerenog uhvatila vozača koji baca smeće

Do deponija vodi jedna jedina cesta, a ona je novinare Provjerenog dovela ravno do onih koji otpad istovaruju. Vozač kombija rekao je kako je na deponij dovezao samo šutu te da otpad inače vozi u reciklažno dvorište.

Ipak, na kraju je priznao zašto je otpad istovario baš na Savici. Na pitanje o odvozu na Jakuševac, odgovorio je da tamo ne vozi jer tamo mora "po kilaži platiti".

Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Uhvaćeni vozač reklamira se u oglasnicima i na Facebooku kao tvrtka koja pruža usluge rušenja, ručne iskope, ali i odvoz otpada. Međutim, ta tvrtka nije registrirana.

Pun kombi otpada naplati sto eura, a riješi ga se za sto kuna. Ekipa Provjerenog slikala je i račun koji je bio u kombiju, na kojem piše druga tvrtka koja se inače bavi prodajom plastičnih vrećica. Račun je podmirilo stambeno komunalno poduzeće.

Ne zovu policiju jer "to nije njihov posao"

Ekipa Provjerenog na smetlište je došla i sljedeći dan. Tamo je pronašla ljude koji tamo navodno žive. Rekli su kako su zadnjih pet dana bili na putu.

"Mi smo bili u gostima i ja ne znam iskreno tko je to uspio napraviti", rekla je jedna žena. Upitana zašto zbog velike količine smeća nije pozvala policiju, odgovorila je da "to nije moj posao".

Cijelo su vrijeme žalili se kako žive u groznim uvjetima i kako im nitko ne želi pomoći. Svi su prijavljeni, a zemljište je u vlasništvu grada Zagreba. Nakon što su se požalili gradonačelniku Bandiću, on im je, tvrde, dopremio cisternu s vodom.

Iako tvrde da ovdje žive, ne znaju tko baca smeće ni tko ga pali.

Deponij na Savici nije jedini takva tipa u Zagrebu

Zbog velike količine smeća na malom prostoru ono je počelo padati u jezero.

"Sva ta jezera međusobno su povezana, a podzemnim vodama povezana su i sa Savom, idu prema Petruševcu. Kilometar dalje je izvorište pitke vode za istočni dio Zagreba", objasnio je Pisk.

Na putu prema izvorištu uz rijeku Savu, baš na samom nasipu, nalazi se drugi deponij koji naliči aleji smeća.

"Smeće bacaju male firme koje ne žele plaćati ili ljudi koji dovoze stare televizore i namještaj. Ovo je, za razliku od Savice, čak možda moglo proći neprimijećeno, ali je i dalje koma", rekao je fotograf Čar.

Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Uredilo se odlaganje otpada pravilnicima, zakonima, cjenicima na ovlaštenim odlagalištima. Ali očito je nadzor cijele ekološke priče daleko od učinkovitog.

"To se treba riješiti kao i Njemačkoj. Treba postaviti kamere na cestu i točno bi se znala registracija vozila koja bacaju", rekao je ribič Branko Kunović.

Ni resorno ministarstvo ni Grad Zagreb još nisu ništa učinili

Nemar i nebriga pojedinaca i propusti institucija doveli su do ovakve situacije.

"Da netko u ovom trenutku ode tamo, sigurno će zateći nekakav kombi. Odlagalište je pokriveno kamerama, tako da ne znam je li odlaganje nekome u interesu ili nije. Uglavnom, nitko ne radi ono što bi trebao", rekao je ribič koji je želio ostati anoniman.

Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Nadležna Javna ustanova park Maksimir ekipu Provjerenog uputila je na inspekciju Ministarstva zaštite okoliša koja je provodila inspekcijski nadzor.

U odgovoru su napisali da je lokalna jedinica odgovorna za sprečavanje i uklanjanje otpada. Navode da je Grad Zagreb proveo upravni postupak uklanjanja otpada te da još nije poslao povratnu informaciju.

"Inspekcija zaštite okoliša je u prvoj polovici ožujka od Grada Zagreba zatražila povratnu informaciju o poduzetim aktivnostima za uklanjanje otpada, do sada Ministarstvo zaštite okoliša nije zaprimilo povratnu informaciju", stoji u odgovoru.

Dakle, budući da smeće i dalje stiže na isto mjesto, komunalno redarstvo ništa nije poduzelo.

Osim smeća, na gradskom zemljištu ilegalno se nalaze i ljudi. I umjesto da ih se premjesti, u cisternama im se nosi pitka voda. Izgradili su kuće uz dalekovod, što se također ne smije.

Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Nekoliko metara dalje nalazi se još jedno smetlište u divljoj i privatnoj režiji, a Hrvatskoj po pitanju gospodarenja otpada prijete penali iz Europe

Najgore je što će nerad i nemar odnosno sanaciju platiti građani. Odgovor od Grada ekipa Provjerenog nije dobila, ali su nazvali ribiči koji su javili su komunalni redari počeli odvoziti smeće.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene